Cercetatorul care vrea sa salveze merele romanesti

0
111
Cercetatorul care vrea sa salveze merele romanesti
Cercetatorul care vrea sa salveze merele romanesti

Gustul dulce si aromat al merelor traditionale romanesti nu se va pierde. Un cercetator din orasul salajean Jibou aduna din tara ramuri si seminte de pomi fructiferi din soiuri autohtone, vechi de peste o suta de ani si care sunt pe cale de disparitie. Apoi ii planteaza si ii inmulteste pentru ca soiurile romanesti sa nu dispara. Are deja in livada 200 de pomi.

In fiecare saptamana, cercetatorul merge din sat in sat si bate din poarta-n poarta. Cauta pomi care sunt pe cale de disparitie. Din fiecare ia cate o ramura pe care apoi o planteaza in Gradina Botanica. Ultima „achizitie” a fost marul din soiul Cormos.
Oamenii spun ca fructele sunt gustoase si dulci. Marul Cormos este un soi pe cale de disparitie, dar pe care „Formarea coroanei o sa imi dureze in jur de trei ani. Deja in al treilea an o sa am fructe. Cateva. Dar deja din anul patru intra pe rod”, spune inginerul Iosif Soos.

„Sunt mai sanatoase, in sensul ca sunt mai putin stropite, poti sa obtii mere biologice, cum se spune acuma modern, de pe aceste soiuri pentru ca un mar de tipul acesta nu trebuie stropit chimic”, spune Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetari Biologice.

Cercetatorul creste pomii fructiferi autohtoni intr-o livada de pe terenul Gradinii Botanice din Jibou. Pentru ca merii autohtoni plantati sa nu se piarda in timp, cercetatorul vrea sa studieze identitatea genetica a soiurilor. Pentru asta ar avea nevoie de 100.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here