Cerealele cu lapte nu slabesc, ci ingrasa, spun specialistii

Medicii specialisti contrazic reclamele. Cerealele recomandate in publicitate pentru a ne mentine in forma, ba chiar pentru a slabi, ne ajuta, de fapt, sa acumulam cateva kilograme in plus, daca sunt combinate cu laptele, spun medicii. Paradoxul este explicat de specialisti.cereale cu lapte

Combinatia de cereale cu lapte ne poate ajuta, de fapt, sa mai punem cateva kilograme pe noi si nicidecum sa le dam jos, asa cum spun reclamele, ne atentioneaza medicii. Mai mult, ei ii sfatuiesc pe parinti sa nu-si faca un obicei din a le da copiilor cereale invelite in ciocolata sau miere.

Spoturile la acest produs ne asigura ca daca vom consuma cereale ne vom mentine silueta, ba chiar vom reusi sa slabim, datorita faptului ca acest aliment contine fibre care dau satietate.

„Avand in vedere cresterea incidentei obezitatii in randul populatiei din intreaga lume, este important sa constientizam faptul ca includerea cerealelor integrale in alimentatia zilnica determina pierderea in greutate si mentinerea scaderii ponderale pe termen lung”, declara in urma cu ceva timp, intr-un comunicat de presa al unei companii producatoare de cereale, prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. dr. N.C. Paulescu din Bucuresti.

Cerealele cu ciocolata sau miere = bomboane

Imaginea de pe punga cu cereale care aparea in reclama parea apetisanta. O lingura plina cu cereale cu fructe sau, dupa caz, cu cereale cu invelis de ciocolata, imbibate in lapte.

„Daca cerealele sunt rafinate, expandate, acoperite cu cuverturi de miere, ciocolata sau zahar, ele ingrasa, pentru ca sunt niste zaharuri cu absorbtie rapida, sunt un fel de bomboane. Ele provin din faina si au fost prelucrate in asa fel incat le-a crescut incarcatura glicemica”, a declarat, pentru REALITATEA.NET, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Laptele nu se combina cu cereale

Mai mult, biologii spun ca nici asocierea dintre cereale si lapte nu este una fericita.

„Cerealele cu lapte ingrasa, nu slabesc, pentru ca asocierea dintre glutenul din cereale si lapte nu este tocmai potrivita, mai ales daca se face un obicei din a consuma acest aliment. Proteinele (lapte – n.r.) asociate cu carbohidrati (cereale, gluten) cu asimilare lenta ingrasa, este o regula din nutritie. In plus, laptele, ca si fructele, e bine sa le consumam separat”, a afirmat, pentru REALITATEA.NET, biologul Livia Nena.

In plus, specialistii spun ca cel mai bine este ca laptele sa fie consumat ca atare si nu combinat cu alte alimente.

„Laptele nu ar trebui sa se asocieze cu nici un alt aliment, pentru ca atunci digestia devine mai greoaie, din cauza cazeinei, care impiedica digestia. De aceea, cerealele de la micul dejun pot fi combinate cu produse lactate fermentate – iaurt, sana, kefir, care sunt mai usor de asimilat si de persoanele care au intoleranta la lactoza”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cerealele cu lapte nu sunt o mancare pentru slabit

Nici medicii specialisti in igiena alimentatiei nu sunt de acord cu combinatia respectiva.

„Eu nu as recomanda cerealele cu lapte intr-o cura de slabire sau unui adult care vrea sa-i scada nivelul colesterolului. In plus, cerealele procesate industrial, adica cele indulcite cu ciocolata sau miere nu sunt indicate in primul copiilor, pentru ca au o valoare calorica mare. Doar fulgii de cereale integrale sunt siguri”, a precizat, pentru REALITATEA.NET, lect. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar la catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

„In functie de cat de dulci sunt cerealele si de cat de gras este laptele, aceasta mancare poate sa ingrase mai mult sau mai putin. Oricum, in nici un caz, nu este mancare de slabit, pentru ca o portie de cereale cu lapte poate sa aiba mai multe calorii decat un sandvis.

Cerealele cu lapte nu sunt un aliment de mancat in fiecare zi, dar o data sau de doua ori pe saptamana”, a mai atentionat, pentru REALITATEA.NET, si dr. Ioana Dima, medic nutritionist la un cabinet din Capitala.

Nu le dati copiilor cereale cu ciocolata sau miere

Doctorii ii atentioneaza inca o data pe parinti ca cerealele cu ciocolata sau miere nu sunt indicate copiilor, din cauza continutului bogat in zaharuri.

„Daca cerealele sunt invelite in ciocolata sau in zahar sunt contraindicate copiilor, pentru ca ele au o cantitate foarte mare de hidrati de carbon care intra in organism, solicita foarte mult pancreasul din punct de vedere al cantitatii de insulina pe care o produce, iar arderile sunt total stopate”, explica biologul Livia Nena.

Medicii nutritionisti nu neaga rolul fulgilor de cereale intr-o alimentatie sanatoasa, dar spun ca cele recomandate sunt doar cerealele integrale, spre exemplu, fulgii de ovaz si, in nici un caz, cerealele acoperite cu ciocolata, miere sau zahar.

„Daca sunt niste cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovaz, lucrurile se schimba, pentru ca acestea sunt bogate in fibre, au o incarcatura glicemica mai mica, dau o senzatie mai puternica de satietate si ele nu ingrasa la fel ca cerealele care au cuverturi de ciocolata. In schimb, acestea care sunt sanatoase nu sunt asa de gustoase ca cele rafinate”, completeaza prof. Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *