Cernobalul din casa noastra – Antenele GSM

Guvernul Romaniei recunoste nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobila, prin Ordonanta nr. 2/2006, privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006, care prevede Art. 16 – (1) Spor pentru conditii vatamatoare, de pana la 10% din salariul de baza, se acorda functionarilor publici care desasoara activitate in autoritatile si institutiile publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa, statii de bruiaj.
Zecile de blocuri din Braila pe care sunt montate antene de telefonie mobila constituie un pericol pentru locatarii lor. Daca autoritatile locale si nationale se intrec in declaratii care sa ne linisteasca, iar companiile de profil neaga existenta oricarui pericol, ministerul Mediului ofera sporuri pentru salariatii din administratie care lucreaza in zonele considerate periculoase. Nimeni nu recunoaste insa deschis existenta pericolului, iar asociatiile de proprietar din oras se bucura ca pot scoate un ban in plus de pe urma contractelor de inchiriere.
O sursa suplimentara de venituri pentru asociatiile de proprietari o constituie chiria pe care o primesc de la companiile de telefonie mobila in schimbul montarii pe acoperisul blocurilor a antenelor GSM. Pentru amplasarea unei astfel de antene, asociatia de proprietari primeste intre 300 si 500 de euro pe luna, in functie de contractul negociat. Parerile locatarilor sunt impartite. Unii cred ca orice posibilitate de atragere a unor bani pentru buna gospodarire a blocului trebuie speculata, altii sustin ca radiatiile emise de aceste antene le pot afecta sanatatea. Cei din urma sunt nevoiti, totusi, sa se supuna majoritatii. „Am reusit de cand am facut contractul sa obtinem ceva bani si sa mai facem cate ceva prin bloc. Nu stiu daca exista vreun pericol, dar in general oamenii vor sa care locuiasca intr-un bloc curat, proaspat zugravit si cu ascensoare sigure, iar acest lucru nu prea este posibil fara un plus de bani”, ne spunea unul dintre administratorii braileni, din cartierul Viziru, care au acceptat amplasare a doua asemenea antene pe acorprisul blocului.
Reprezentantii Vodafone, Cosmote si Orange neaga faptul ca instalarea emitatoarelor s-ar fi facut in lipsa unor prevederi legale.
„Nivelurile radio emise din statiile de baza ale operatorilor de telecomunicatii activi pe piata din Romania sunt mai scazute sau se incadreaza in standardele impuse de legislatia europeana in vigoare. Statiile de baza functioneaza la joasa tensiune si emit niveluri reduse de campuri de radiofrecventa, intelegand prin aceasta ca, la masurare, valorile intensitatii campului electromagnetic se situeaza sub 1%, fata de limitele la nivelul solului stabilite de standardele ICNIRP, pentru publicul larg. Comunitatea stiintifica internationala si forurile medicale abilitate care au evaluat cercetarile efectuate pana in prezent nu au identificat nici un risc asupra sanatatii umane asociat cu energia de frecventa radio provenind de la statiile amplasate in zone accesibile publicului”.

Autoritatile se incurca in minciuni

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor sustine ca ministerul Mediului pregateste o campanie de dezinformare, ignorand cele 400 de sesizari trimise de cetateni la APC si vocile independente ale specialistilor care s-au pronuntat pe acest subiect. Campania va incerca sa constientize populatia ca montarea de antene si echipamente de radiocomunicatii in zone locuite nu afecteaza sanatatea. Pe de alta parte, ministrul Mediului ofera functionarilor publici sporuri salariale pentru ca-si desfasoara activitatea in zonele. Sporul pentru conditii vatamatoare, de pana la 10% din salariul de baza, se acorda functionarilor publici care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa sau statii de bruiaj.
Romania are cea mai proasta legislatie din lume in privinta radiatiilor, acuza presedintele APC. Este vorba despre Ordinul ministrului Sanatatii numarul 1193/29.09.2006. In tara noastra ar fi 4,5 W/mp – 9 W/mp, fata de Rusia, unde marimea maxima admisa pentru acest parametru este de 0,05 W/mp, de Australia, cu 0,5 W/mp, si de Italia, cu 1 W/mp.
Reprezenmtantii Garzii Nationale de Mediu sustin ca nu e treaba lor ci a celor de la Protectia Mediului, care sustin ca „Antenele GSM nu sunt pe legislatia noastra. Nu au impact aupra mediului, nu dauneaza aerului sau plantelor. Asupra sanatatii oamenilor nu ne putem pronunta. ¨
Autoritatea de Sanatate Publica Braila este ultimul for care isi da acordul pentru amplasarea unei astfel de antene si , prin glasuri autorizate sustine ca „Atunci cand se inregistreaza cererea la noi, solicitantul are deja toate avizele de la Bucuresti. Acolo se intocmeste dosarul, care trebuie sa contina si aprobarea de la Institutul pentru determinari ale radiatiilor”Chiar daca, legal, din acest punct de vedere am putea spune ca brailenii nu sunt amenintati de pericolul imbolnavirilor din cauza radiatiilor, medicii generalisti nu dispun de niciun element de raspuns atunci cand pacientii asociaza durerile lor cu statiile de baza si telefoanele mobile. In aceste cazuri, ei ar trebui sa poata contacta un specialist in campuri electromagnetice pentru a obtine raspuns la probleme particulare. „Primaria este cea care isi da acordul sa se monteze o antena. Este foarte importanta distanta instalatiei fata de sol si materialul din care este confectionata tija care o sustine”, mai sustin reprezentantii ASP. Pe de alta parte, profesorul de fizica Aurel Graur, a comparat antenele de telefonie mobila cu cuptoarele cu microunde. Astfel, un cuptor cu microunde fierbe apa si… arde carnea.

Disfunctionalitati si necunoasteri

– Legislatia in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii nu se aplica unitar la nivel national, astfel in marea majoritate a situatiilor autorizatiile de construire in baza carora se amplaseaza antenele GSM se emit de catre primarii si Consilii Judetene fara aviz sanitar, acord de mediu, acordul vecinilor in forma autentica in zona rurala, acordul proprietarilor de la ultimul etaj din blocurile de locuinte.
– Antenele GSM se amplaseaza in cele mai frecvente situatii pe terasele blocurilor de locuinte, in apropierea unitatilor de invatamant- cel mai periculos punct fiind {coala Mihail Sadoveanu-nr.28 sau in imediata vecinatate a spitalelor din muicipiu.
– Amplasamentele cu antene GSM nu sunt marcate cu placute de identificare pentru a se cunoaste beneficiarul acestora, asa cum prevede legea 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii;
– Nu se realizeaza masuratori ale parametrilor campurilor electromagnetice neionizante generate de antenele GSM de catre institutiile statului cu atributii privind sanatatea publica, respectiv Ministerul Sanatatii Publice prin Autoritatea de Sanatate Publica .

– in cazul blocurilor de locuinte proprietari nu sunt informati in legatura cu consecintele inchirieri terasei pentru amplasarea unor antene GSM in cazul celor care au afectiuni medicale ce necesita proteze cardiace-pacemakers, defibrilatoare implantabile, proteze auditive, etc. (A.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *