Certificare: Magiun de Topoloveni, model de urmat

Succesul obtinut de producatorul magiunului natural de prune Topoloveni odata cu obtinerea indicatiei geografice protejate i-a stimulat si pe altii sa faca demersurile pentru a-si asigura unicitatea pe piata alimentelor.
magiun
Producatorii de Salam de Sibiu s-au unit si au depus la Oficiul National al Produselor Traditionale Brasov docu-men-ta-tia necesara obtinerii indicatiei. Numai ca pentru acestia nu va fi atat de usor. Lucia Romanescu, directoarea Oficiului, ne spune ca „magiunul de Topoloveni a fost o exceptie, a fost singurul care a dorit protectie, fiind totusi obligat sa do-ve-deas-ca prin date si inscrisuri ca este singurul producator”.

In schimb, Salam de Sibiu produc ca-te-va sute de fa-brici, asa in-cat fie-ca-re trebuie sa trea-ca prin pro-ce-sul de verificare atat a dosarului, cat si a calitatii produ-se-lor. Din aceasta cauza, proc–edura va dura aproape un an, insa asa cum spune Lu-cia Romescu, cel mai important lucru este ca obtin o certificare a calitatii.

Dupa ce producatorii vor obtine indicatia geografica protejata in Romania va urma o proiectie a acesteia si la Bruxel-les. Din acel moment, vor fi siguri ca marfa lor a intrat in lumea alimentelor de calitate.

Consumatorii pot recunoaste aceste produse dupa logo-ul de pe eticheta, despre care doamna Ro-ma-nescu spune ca vine ca o garantie a faptului ca au trecut prin multe teste.

Producatorii romani care vor sa ob-t-ina o astfel de in-di-ca-tie trebuie sa se adreseze Ministerului Agriculturii. asistenta tehnica este gratuita. Totul este in avantajul consumatorului, dar si al producatorului care va putea iesi pe piata europeana fara sa se teama de reticenta cum-pa-r–a-torilor. Mai mult, magiunul de Topoloveni a intrat si in aten-tia Casei Regale a Romaniei, careia ii livreaza produse frec-vent, putand deveni furnizorul oficial.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *