Certificatele verzi salveaza turismul: Covasna Estival si-a facut parc fotovoltaic

Constantin (MADR): Pe terenurile arabile nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice
Certificatele verzi salveaza turismul: Covasna Estival si-a facut parc fotovoltaic
Certificatele verzi salveaza turismul: Covasna Estival si-a facut parc fotovoltaic

In asteptarea unui ajutor care nu mai vine din partea Executivului, hotelierii din sudul litoralului au inceput sa caute solutii alternative pentru salvarea afacerilor din turism. Desi nu are nicio legatura cu turismul, industria energiilor regenerabile poate fi colacul de salvare pentru multi patroni de hoteluri.

Dublarea cifrei de afaceri si un profit mai mare de 50 de ori comparativ cu anul precedent. La prima vedere, performante greu de imaginat pentru un hotel de trei stele din statiunea Neptun, mai ales ca sudul litoralului nu a stralucit cu nimic in ultimii ani. S.C. Covasna Estival, firma care administreaza Hotelul Recif, are, insa, un as in maneca: si-a deschis un parc fotovoltaic in judetul Giurgiu. Potrivit raportului administratorului, anul trecut, veniturile totale ale firmei au fost de 2,5 milioane de lei, cheltuielile putin peste doua milioane de lei, iar profitul brut aproape 500.000 de lei. „Societatea nu inregistreaza stocuri, are creante de incasat in valoare de 52.787 de lei, investitii pe termen scurt – certificate verzi – in valoare de 323.338 de lei, are disponibilitati banesti in suma de totala de 1.107.286 de lei, datorii curente in valoare de 256.880 de lei si datorii cu termen de eligibilitate pentru un an in valoare de 7,9 milioane de lei“, se arata in raportul administratorului.

Potrivit contului de profit si pierdere, publicat pe piata de capital, S.C. Covasna Estival aproape si-a dublat veniturile comparativ cu 2012 (2,5 milioane de lei in 2013, fata de 1,3 milioane in 2012), in timp ce cheltuielile au crescut de la 1,3 milioane de lei, in 2012, la putin peste 2 milioane de lei, anul trecut. Profitul a inregistrat, insa, un salt spectaculos, de la numai 15.097 de lei, in 2012, la 490.467 de lei, anul trecut. Covasna Estival a pus in functiune, in iunie anul trecut, un parc fotovoltaic in comuna Slobozia, judetul Giurgiu. Nu este singura astfel de investitie, sudul Romaniei fiind una din zonele cele mai curtate de investitorii in energie solara.

Revenind la turismul estival, vremea capricioasa a stricat planurile de incasari ale hotelierilor. Unitatile de cazare au fost aproape goale de la inceputul lunii mai si pana in prezent, sperantele patronilor din turism fiind legate de luna viitoare, atunci cand se spera ca vor veni mai multi turisti la mare. In prezent, preturile litoralului romanesc sunt atractive: sase nopti de cazare in Mamaia costa intre 200 si 600 de lei, in functie de hotel. Exista, insa, si varianta all inclusive, unde preturile sunt cuprinse intre 760 si aproape 1.000 de lei. Si mai ieftine sunt ofertele din sudul litoralului, unde sase nopti de cazare costa cel mult 470 de lei de persoana. Programul „Litoralul pentru toti“ se desfasoara in perioada 3 mai – 14 iunie si 1 septembrie – 15 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *