CET Iasi SA poate trece productia de agent termic pe biogaz

Conducerea SC CET Iasi SA a sustinut ca in cativa ani ar putea folosi biogaz pentru producerea energiei termice, ceea ce ar reduce considerabil cheltuielile necesare pentru producerea agentului termic – Viceprimarul Constantin Neculau a declarat, cu doua zile in urma, ca pana in prezent au fost primite deja oferte de la trei firme, una din Italia si inca doua din Germania – Acestea si-au manifestat interesul in ceea ce priveste realizarea unor instalatii de obtinere si prelucrare a biogazului

Conducerea SC CET Iasi SA spera ca peste cativa ani, termocentrala ieseana ar putea folosi biogaz pentru producerea energiei termice, ceea ce ar reduce considerabil cheltuielile de productie. Astfel, termocentrala ieseana ar putea folosi biogazul obtinut de la depozitul ecologic pe care il va amenaja la Tutora in perioada urmatoare. Biogazul este un amestec de gaze combustibile care se formeaza prin descompunerea substantelor organice in mediu umed si in lipsa oxigenului. Componentul principal este metanul, care se foloseste ca agent termic, deoarece este un combustibil superior carbunelui. „Exista o optiune in acest sens. Utilizarea biogazului ar putea fi o posibila solutie in vederea reducerii cheltuielilor efectuate de termocentrala pentru producerea energiei termice. Insa, deocamdata, nu putem vorbi de aceasta alternativa pana cand nu vom avea in fata o oferta in acest sens. Din cate stiu, in prezent in Iasi nu exista nici o firma care sa detina instalatii de obtinere a biogazului”, a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al SC CET Iasi SA. Viceprimarul Constantin Neculau a declarat cu doua zile in urma ca pana in prezent au fost primite deja oferte de la trei firme, una din Italia si inca doua din Germania, care si-au manifestat interesul in vederea realizarii unor instalatii de obtinere si prelucrare a biogazului. Firmele s-au aratat dispuse sa realizeze aceste investitii din fondurile proprii, urmand sa isi amortizeze investitia din comercializarea biogazului. „Au venit la noi deja trei firme, una din Italia si doua din Germania. S-au oferit sa vina la noi si sa investeasca. Ei se ocupa de toata instalatia si scot banii din vanzarea biogazului. Cert este ca va trebui sa organizam o licitatie internationala pentru a alege o firma”, a declarat viceprimarul Constantin Neculau.

Mai multa apa calda
Conducerea termocentralei iesene a anuntat ca de cateva zile, E.ON Gaz Romania SA a reluat furnizarea gazului metan aproape de cota normala si ca in aproximativ o luna vor incasa integral datoria restanta, astfel incat SC CET Iasi SA va primi gaz metan non-stop. In urma acestor modificari a fost prelungit si programul de furnizare a apei calde la blocurile racordate la centrale pe gaz din Copou si Pacurari. Locatarii acestor blocuri vor primi apa calda intre orele 6.00-11.30 si 18.00-23.00, avand posibilitatea sa solicite modificarea programului la cerere. „De cateva zile primim gaz metan in flux continuu, si cred ca in aproximativ o luna de zile, timp in care speram sa achitam datoria restanta, vom primi gaz la cota maxima. Ca urmare a acestui fapt, a fost modificat si programul de furnizare a apei calde la blocurile racordate la centrale pe gaz”, a declarat Ovidiu Mihaiuc. De asemenea, sefii SC CET Iasi SA au sustinut ca au primit solicitari de furnizare a agentului termic de la opt crese din Iasi.

Sursa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *