Cetatenii UE se declara preocupati de problemele de mediu

Cetatenii UE se declara preocupati de problemele de mediu

Potrivit ultimului sondaj realizat de Comisia Europeana, peste 90% dintre respondentii din fiecare stat membru se declara profund preocupati de problemele de mediu. Marea majoritate a europenilor sunt de parere ca utilizarea mai eficienta a resurselor naturale si protejarea mediului ar putea stimula cresterea economica in UE.

Europenii se declara interesati de protectia mediului / FOTO: regenandrenew.co.uk
Raportul contine, de asemenea, un apel la actiune adresat Uniunii Europene: in pofida crizei economice, aproximativ 9 din 10 europeni considera ca fondurile UE ar trebui utilizate pentru sprijinirea activitatilor respectuoase fata de mediu. De asemenea, foarte multi se declara in favoarea unei legislatii la nivelul UE: peste 8 din 10 europeni sunt de parere ca legislatia UE este necesara pentru protejarea mediului in tara lor.

„Multe dintre aceste tendinte arata ca europenii sunt mai preocupati ca niciodata de problemele care afecteaza mediul inconjurator. Mai mult, este vorba despre o implicare activa, nu doar despre bune intentii: 2 din 3 europeni afirma ca au triat deseurile reciclabile in ultima luna, mai mult de jumatate dintre acestia incearca sa reduca factura la energie, 4 din 10 incearca sa utilizeze mai putine produse de unica folosinta si din ce in ce mai multi europeni opteaza pentru moduri de transport mai ecologice. Concluziile acestui sondaj reprezinta o importanta confirmare a valabilitatii proiectului european si ofera un sprijin fara echivoc legislatiei UE in domeniul mediului”, a declarat Comisarul european pentru mediu, Janez Poto?nik.

Resursele naturale: un subiect tot mai ingrijorator

Sondajul arata ca europenii devin tot mai constienti de presiunile exercitate asupra resurselor naturale. Chestionati in legatura cu posibilele solutii la aceasta problema, 8 din 10 respondenti ar dori ca intreprinderile sa depuna eforturi mai mari pentru a utiliza resursele naturale in mod mai eficient, peste 7 din 10 ar dori ca guvernele nationale sa ia mai multe masuri in acest sens si aproximativ 7 din 10 considera ca este necesara o implicare mai activa a cetatenilor insisi.

Intrebati care sunt, pentru ei, cele mai importante cinci probleme de mediu, peste 3 din 10 europeni afirma ca sunt preocupati, in prezent, de diminuarea resurselor naturale (33%, fata de 26% in 2007), 41% declara ca sunt preocupati de poluarea apei, 33% de cresterea cantitatii de deseuri (fata de 24% in 2007), iar 19% de problema consumului (fata de 11%). Prin contrast, preocuparea pentru pierderea biodiversitatii ramane scazuta – numai 22% dintre respondenti sunt ingrijorati de disparitia speciilor si a habitatelor.

Mandate de actiune

In ciuda crizei economice, 89% dintre europeni considera ca UE ar trebui sa aloce mai multe fonduri pentru sprijinirea activitatilor de protectie a mediului.

81% dintre respondenti (cu 1 punct procentual mai putin decat in 2007) considera ca o legislatie orientata catre mediu la nivelul UE reprezinta un mijloc necesar de protejare a mediului.

Aproximativ 60% dintre europeni considera ca procedurile de achizitie publica respectuoase fata de mediu reprezinta solutia cea mai eficace la problemele din acest domeniu, in timp ce partizanii unor solutii eficiente exclusiv din punctul de vedere al costurilor reprezinta mai putin de 30%.

De un sprijin puternic se bucura si ideea de a lua masuri si de a acorda sprijin financiar dincolo de granitele Uniunii, 79% dintre respondenti considerand ca UE ar trebui sa ajute tarile terte sa protejeze mediul.

Desi majoritatea europenilor se considera destul de bine informati in legatura cu mediul inconjurator (60%, fata de 55% in 2007), s-a constatat ca, in mai multe sectoare, informatiile disponibile sunt insuficiente. Aproximativ 50% dintre europeni considera ca actualele sisteme de etichetare nu le permit sa identifice cu incredere produsele ecologice. De asemenea, cetatenii ar dori sa fie mai bine informati in legatura cu impactul substantelor chimice comune asupra sanatatii lor (40%), cu utilizarea OMG-urilor in agricultura (37%), cu poluarea generata de pesticidele si ingrasamintele folosite in agricultura, precum si in legatura cu diminuarea resurselor naturale (27%).

Acest sondaj a fost realizat in 27 de state membre ale Uniunii Europene, in perioada 13 aprilie – 8 mai 2011. Au fost intervievati in numele DG Mediu, in mod direct si in limba lor materna, aproximativ 26 825 de respondenti apartinand unor grupuri sociale si demografice diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *