Cetatile dacice vor trece in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara

Cetatile dacice vor trece in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara

Guvernul are finalizata o propunere normativa prin care sa fie trecute mai multe terenuri, “care inseamna aria cetatii Sarmizegetusa Regia”, de la Ministerul Mediului – Romsilva -, in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, “care sa se ocupe de protejare, inclusiv cu instalatie de supraveghere cu raze infrarosii”, iar astfel sa se rezolve, din punct de vedere juridic, problema diferitelor tipuri de proprietate in care sunt incluse cetatile dacice.

Conform unei declaratii facute de premierul Victor Ponta la Radio Orastie, marti, in sedinta de guvern, se va lua in discutie acest proiect privind trecerea terenului la Consiliul Judetean Hunedoara pentru ca in acest fel sa poata fi accesate fondurile europene necesare reabilitarii si dezvoltarii zonei.

Sarmizegetusa Regia va deveni rezervatie arheologica, dar are nevoie de supraveghere si de paza, deoarece acolo se desfasoara un “jaf arheologic”-declara in aceasta vara si ministrul Culturii, Puiu Hasotti. “Patrimoniul trebuie sa ramana la Muzeul Civilizatiei Dacice sau la micul muzeu care se va construi. Numai patrimoniul care necesita instalatii de securitate foarte sofisticate trebuie sa stea institutii muzeale care au astfel de instalatii. Daca se descopera bratari dacice din aur, astea trebuie sa stea fie la Muzeul National de Istorie, fie la Muzeul Transilvaniei, care au astfel de instalatii de supraveghere si de vitrine”, a explicat Hasotti.

Sarmizegetusa Regia se afla de mai bine de 10 ani intr-o incurcatura legislativa care nu face deloc bine nici sitului istoric, nici activitatii turistice. Zeci de legi, ordonante de guvern si ordine de ministri se bat insa cap in cap cand vine vorba de cetatile dacice, asa ca, atunci cand, de exemplu, trebuie scos un copac secular cazut peste zidurile antice, demersurile pot dura si o jumatate de an. Consiliul Judetean a cerut de mai multi ani preluarea parcului natural si a cetatilor dacice in administrarea sa. Fostii ministrii ai culturii, au promis ca acest transfer va fi facut, insa s-a constatat abia apoi ca o asemenea decizie implica modificarea a peste 63 de acte normative.

Intre timp, sanctuarele dacice sunt la discretia vizitatorilor, unii dintre ei folosindu-le pentru a se „incarca cu energii”, altii pentru ritualuri de tot felul, fara sa fie supravegheati de nimeni. Mai mult, numarul crescand de turisti nu se resimte nicicum in buget pentru ca intrarea la Sarmizegetusa nu se taxeaza. Haosul in care sunt lasate cetatile dacice a facilitat si fenomenul braconajului arheologic, iar acum statul cheltuieste milioane de euro pentru recuperarea de bratari dacice din aur, kosoni si alte obiecte valoroase sustrase din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *