CEZ Distributie sprijina protejarea si conservarea mediului inconjurator

CEZ Distribu?ie sprijin? protejarea ?i conservarea mediului înconjur?tor
CEZ Distributie sprijina protejarea si conservarea mediului inconjurator
CEZ Distributie sprijina protejarea si conservarea mediului inconjurator

Operatorul de distributie a energiei electrice din regiunea Olteniei a spijinit Societatea Ornitologica Romana (SOR) in demersurile de protejare si conservare a uneia dintre cele mai amenintate specii de pasari din Europa: soimul dunarean (Falco cherrug), implicandu-se activ intr-un proiect de protejare si conservare a acestuia, “LIFE Conservarea Soimului dunarean in nord-estul Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia”.

Proiectul s-a derulat in perioada 2010 – 2014 si a presupus montarea unui numar de 32 cuiburi artificiale in diferite zone din Dobrogea si Oltenia, dintre care 4 au fost montate cu ajutorul CEZ Distributie.

Activitatea CEZ Distributie in cadrul proiectului a constat in montarea unor cuiburi artificiale pe retelele de distributie a energiei electrice. Operatiunea in sine este spectaculoasa pentru simplul privitor, fiind vorba in principal despre alpinism utilitar la mare inaltime.

Prima etapa consta in intreruperea alimentarii cu energie electrica a liniei de inalta tensiune, astfel incat ascensiunea sa se desfasoare in siguranta. Ulterior, cutiile metalice care servesc drept cuiburi artificiale pentru aceasta spe-cie sunt inaltate cu ajutorul funiilor pe scripeti pana la un profesionist de la CEZ Distributie, care le monteaza dupa specificatiile specialistilor ornitologi. Cuibul este suspendat, la o inaltime de cateva zeci de metri pe stalp si are doua deschideri, spre est si spre vest.

Ion Dobrescu, Director Executiv – Membru al Directoratului CEZ Distributie si-a exprimat deschiderea fata de astfel de actiuni:“Sprijinul oferit de CEZ Distributie in acest proiect este in primul rand in legatura directa cu politica Grupului CEZ in Romania care presupune implicarea noastra in comunitatile locale, dar si in alte domenii care tin de viitor, precum ecologia si mediul inconjurator, respectand totodata si legislatia in vigoare. Incurajam actiunile de protejare si conservare a mediului natural si suntem multumiti ca, pe langa alte proiecte de acest gen, desfasurate in 2014, am reusit sa ne implicam si in acesta actiune de conservare a Soimului dunarean. Cunoastem faptul ca aceasta specie a devenit rara si apreciem ca prin montarea in conditii de siguranta a unor cuiburi artificiale pe liniile de distributie electrica de inalta tensiune, ajutam la refacerea populatiei de soim dunarean.”

De asemenea, reprezentantii SOR au apreciat colaborarea cu CEZ Distributie. „Noi am facut o cerere prin care le solicitam asistenta si ni s-a raspuns prompt, ne-a fost oferit sprijin si am obtinut acordul top-managementului companiei pentru amplasarea de cuiburi artificial pe liniile de inalta tensiune. Nu vreau sa creada cineva ca aduc laude exagerate, dar oamenii de la CEZ Distributie s-au miscat extraordinar de bine. In scurt timp aveam acordul, iar in timp si mai scurt am mers pe teren sa alegem locatiile si s-a trecut la amplasarea de cuiburi pe stalpii de inalta tensiune”, a declarat biologul Marius Druga, asistent de proiect.

Soimul dunarean este o specie rara si extrem de sensibila la deranjul oamenilor, care nu isi construieste cuib propriu, folosindu-se de cuiburi parasite sau preluate de la alte specii. Din acest motiv, cuiburile artificiale montate prin proiectul “LIFE Conservarea Soimului dunarean in NE Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia” reprezinta o masura utila pentru conservarea acestei specii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *