CEZ va continua dezvoltarea proiectelor eoliene si dupa 2016

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
CEZ va continua dezvoltarea proiectelor eoliene si dupa 2016

CEZ, cel mai mare producator de energie din R. Ceha, a renuntat la tinta propusa pentru 2016, si anume obtinerea a 3.000 de MW din surse regenerabile. Realizarea acestora se putea intinde pe o perioada mai lunga, nefiind exclusa atingerea tintei, dar intr-un rastimp mai indelungat.

Compania a impus “criterii stricte” pentru selectia investitiilor in proiectele eoliene, solare si hidroenergetice din Romania, Polonia si Germania si a decis prelungirea termenelor pentru punerea acestora in functiune, din cauza volatilitatii reglementarilor din aceasta industrie, a declarat la Praga Martin Pacovskz, seful diviziei de investitii din strainatate.

Totusi CEZ vizeaza in continuare atingerea unei capacitati de 3.000 de MW, in cea mai mare parte instalata in ferme eoliene. Oficialul CEZ a mai afirmat ca se afla in negocieri avansate pentru preluarea mai multor proiecte in Romania unde deja construieste o ferma eoliana de 600 MW, cea mai mare din Europa.

“Romania este cea mai atractiva din punct de vedere al cresterii capacitatii de productie, dar Polonia este o piata mai stabila”, spune Pacovsky. “Germania este desigur cea mai stabila piata, dar profiturile nu-s asa de atractive. Cu toate acestea suntem interesati de oportunitatile oferite de aceasta piata.”

Anterior CEZ anuntase ca va stopa dezvoltarea productiei de energie verde pana-n 2016 pentru a se concentra pe finalizarea celor doua noi reactoare de la centrala nucleara Temlin. Proiectul Temlin este evaluat la cel putin 10 miliarde de dolari.

In Romania, CEZ detine Electrica Oltenia, filialala de distributie si furnizare a energiei, achizitionata in 2005.

De asemenea, CEZ construieste in judetul Constanta, la Fantanele-Cogealac, cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW. Investitia totala se ridica la 1,1 miliarde de euro, iar proiectul va fi finalizat in acest an.

CEZ a abandonat insa, in toamna 2010, participarea la proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, unde se numara printre cei sase actionari privati.

Compania ceha a mai iesit dintr-un proiect major pe piata din Romania: termocentrala pe care vroia sa o construiasca la Galati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *