Chevron renunta la gazul de sist din Romania

Chevron renunță la gazul de șist din România
Chevron renunta la gazul de sist din Romania
Chevron renunta la gazul de sist din Romania

Compania Chevron a anuntat vineri ca renunta la proiectele din Romania legate de explorarea gazului de sist, fara a motiva de ce, scrie The Wall Street Journal.

Anuntul, facut de un purtator de cuvant al companiei, vine dupa ce luna trecuta Chevron anuntase ca se retrage din activitatile de explorare a gazelor de sist din Polonia.

Premierul Victor Ponta, care luna aceasta a fost in Statele Unite cu scopul declarat de a atrage investitori, a participat la o masa rotunda la care au venit mai multe firme americane, printre care si Chevron.

Anul trecut, Chevron a pus capat acordurilor legate de gazele de sist si din Lituania si Ucraina.

Este un pas inapoi pentru industria gazului de sist care tocmai se nastea in Europa, scrie cotidianul economic american The Wall Street Journal.

Publicatia aminteste ca rezultatele explorarilor din Polonia au fost dezamagitoare. La aceasta s-a adaugat opozitia locala fata de fracturarea hidraulica, in timp ce tari precum Franta si Germania au impus un moratoriu asupra acestei tehnici. In Marea Britanie, unde un moratoriu in acest sens a fost ridicat la sfarsitul anului 2012, companiile trebuie sa obtina nu mai putin de sapte permise si sa treaca printr-un proces de planificare laborios inainte de a trece la explorare si exploatare propriu-zisa.

Semne prevestitoare

In campania electorala de la sfarsitul anului trecut, intr-o declaratie facuta pentru un post de televiziune, seful Executivului din Romania, Victor Ponta, preciza ca problema explorarii gazelor de sist in Romania s-a amanat. Victor Ponta sustinea ca, momentan, trebuie pus accentul pe gazele conventionale din Marea Neagra, care sunt in explorare.

„Oricum s-a amanat, pentru ca… se pare ca nu avem gaze de sist. Ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista”, a spus Victor Ponta.

In replica, americanii de la Chevron au sustinut ca inca analizeaza informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor de foraj si in urma investigatiilor geofizice pentru a intelege potentialul resurselor de gaze. Dupa finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si vor ramane in custodia statului, preciza Chevron.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat in ianuarie ca, in privinta gazelor de sist, deja are impresia ca „problema se rezolva de la sine, datorita scaderii pretului hidrocarburilor, in esenta a petrolului”.

„Lucrurile s-au schimbat radical si deja exploatarea gazelor de sist, cel putin in zona noastra, nu cred ca mai este in zona rentabilitatii”, a spus Klaus Iohannis, precizand ca tehnologia nu este noua, dar nu a fost folosita, pentru ca nu era rentabila. Cresterea pretului petrolului a dus insa la sporirea interesului pentru acest tip de exploatare. „Impresia mea este ca acum, in aceasta etapa, interesul pentru gazele de sist este in scadere”, a adaugat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *