Chevron Romania: „Suspendam explorarea gazelor de sist, dar ne vom intoarce la Pungesti“

Tribunalul Ia?i a respins cererea GISC de suspendare a efectelor acordurilor de mediu ob?inute de Chevron
Chevron Romania: „Suspendam explorarea gazelor de sist, dar ne vom intoarce la Pungesti“
Chevron Romania: „Suspendam explorarea gazelor de sist, dar ne vom intoarce la Pungesti“

Thomas Holst, managerul Chevron Romania, a acceptat vineri, in premiera, sa discute despre revolta de la Pungesti si chiar a apreciat interventia Jandarmeriei Romane la Vaslui. Holst este convins ca satenilor le lipsesc informatii corecte despre ce urmeaza sa se intample acolo.

Iata interviul integral cu Thomas Holst acordat jurnalistilor Adevarul.
Reporter: Am vazut astazi ce se intampla aici, dar nu ni s-a spus cand Chevron o sa inceapa explorarea si exploatarea in Dobrogea.
Thomas Holst: Aceasta prima faza este, de fapt, o parte a activitatilor Chevron. Am subcontractat aceasta lucrare catre Prospectiuni SA, o companie romaneasca. Obiectivul acestei prime faze este sa intelegem straturile de roca. Obiectivul nostru final este ca, atunci cand foram un put, poate dupa un an, sa avem o bucata de roca precum aceasta dintr-un strat care se numeste sist. Vrem sa analizam proprietatile rocii pentru a vedea daca avem resurse de gaz care pot fi produse la scara mare.
Reporter: Asadar nu stiti de pe acum daca aceasta zona este o afacere?
Thomas Holst: Da, de aceea o numim faza de explorare. Aceasta faza va dura aproximativ cinci ani. Faza urmatoare, cea de productie sau exploatare, aceea va dura 25-30 ani. Deci aceasta faza este foarte importanta.
R: Aveti nevoie in Romania de o licenta pentru aceste lucrari?
T.H.: Licenta pe care Chevron o are in cele trei perimetre din Constanta a fost acordata de Agentia Resurselor Minerale, pentru o perioada de 30 ani. Pentru primii cinci ani avem un permis sa facem explorare sau activitati de prospectare. Abia dupa aceea trebuie sa mergem inapoi ca sa cerem permisiunea pentru exploatare.
R: Pentru faza de explorare, ce altceva veti face aici?
T.H.: Faza geo-fizica care dureaza sase luni ne va permite sa vedem unde exista zonele de sist. Obiectivul nostru este sa gasim acele zone, pentru ca acolo vrem sa foram. Asadar, peste un an sau un an si jumatate, vrem sa ne apucam sa foram pentru a scoate fragmente de roca pentru analize. Abia dupa analiza proprietatilor acestei roci vom avea o discutie cu Guvernul Romaniei.
R: Am vazut cu totii ce s-a intamplat in Vaslui. Oamenii de acolo sunt nemultumiti pentru ca ati inceput operatiunea de acolo, au protestat. Ce veti face daca si constantenii vor iesi in strada si se vor opune acestor lucrari?
T.H.: Avem un motto dupa care ne ghidam in timpul lucrului – „Fa-o in siguranta sau deloc!“. In timpul evenimentelor de la Pungesti, am ajuns la concluzia ca aceste operatiuni nu pot fi desfasurate in siguranta. Prin urmare, am anuntat o suspendare. Asta, pentru ca zona nu era sigura nici pentru lucratorii nostri, dar nici pentru sateni. Aceasta perioada va dura pana atunci cand noi si autoritatile locale vom ajunge la concluzia ca zona este una sigura. Operatiunile nu au fost inchise, ci doar suspendate.
R: Daca protestele vor dura mai mult, ati luat in considerare retragerea din zona Pungesti?
T.H.: Acum sunt doar suspendate si noi speram sa le reluam cand zona este sigura.
R: Ce parere aveti despre modul in care fortele de ordine au reactionat fata de satenii de la Pungesti?
T.H.: Din video pe care l-am vazut si rapoartele pe care le-am primit, nu a fost folosita forta si vreau sa felicit jandarmii pentru modul in care au actionat. Nu stiu sa se fi folosit forta sau nu am auzit de incidente violente. Din punctul nostru de vedere, Chevron va continua sa comunice cu satenii si sa le aducem in vedere beneficiile pe care le au. Trebuie sa va spun ca activitatile comune cu satenii din zona vor continua. In luna iunie (2013 – nr) am intervenit cu ajutoare pentru aproximativ 100 de familii care erau afectate de inundatii. Am luat patru-cinci sateni in Polonia pentru a vedea cum se desfasoara operatiunile de acolo si pentru a le permite sa-si informeze consatenii.
R: Au fost convinsi de ceea ce au vazut in Polonia?
T.H.: Da, au fost convinsi. Au postat poze in Dispensar si Primarie si cei care au fost plecati au venit numai cu vorbe bune. Am vazut un film documentar pe postul de televiziune Antena 1 Vaslui. Pe de alta parte, noi am sponsorizat Zilele Comunei, in luna August.
R: Care credeti ca este motivul pentru toate aceste proteste?
T.H.: Sunt convins ca toate aceste neintelegeri pot fi rezolvate prin impartasirea de informatii bazate pe stiinta si care ar dispersa frica lor de tehnologie. Am incredere ca romanii vor intelege industria de extragere a petrolului si gazelor pentru ca ea exista de 150 de ani.
R: Cat de periculoasa este acesta extractie prin fracturarea hidraulica? Comunitatii locale ii este teama…
T.H: Dupa cum spuneam, ne ghidam dupa principiul „Fa-o in siguranta sau deloc“. Aceasta activitate de fracturare hidraulica nu va fi realizata in timpul explorarii. O spun din nou: fracturare hidraulica a fost folosita in Romania in ultimii 17 ani de catre companii de stat cum ar fi GazProm sau alte companii. Noaptea trecuta, premierul Ponta a amintit numarul de companii care au folosit aceasta tehnologie. Aveti un motiv sa va temeti? Nu!
R: Dar exista o diferenta intre fracturarea hidraulica realizata pe verticala si cea pe orizontala…
T.H.: Tehnologia este aceeasi. Noi folosim fracturarea hidraulica pentru a creste productia de resurse – gaz sau petrol.
R: Turisitii si localnicii din Constanta se tem ca panza freatica ar putea fi afectata de procedurile de lucru folosite de Chevron. Ce mesaj aveti pentru ei?
T.H.: In primul rand, in ceea ce priveste protejarea panzei freatice au fost 23.000 de puturi care au fost forate in Romania. Toate acestea au trecut prin zona cu apa fara a crea probleme. Cheia succesului pentru a proteja acest strat de apa este un design bun al puturilor. Chevron, care are o istorie de 130 de ani, este dispus sa respecte legile din Romania, ale Uniunii Europene si sa adere la regulile de buna practica in acest sens.
R: Au avut loc multe proteste fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania. Care credeti ca este motivul pentru care au loc aceste proteste?
T.H. Nu vreau sa comentez pe marginea motivatiei lor, dar respect dreptul fiecaruia de a-si spune opinia.
R: Intentionati sa va retrageti din Romania in urma acestor proteste sau veti merge mai departe indiferent de ce se intampla?
T.H.: Anuntul nostru facut in urma cu doar cateva zile a fost ca ne vom suspenda activitatea si o vom face doar pana cand ele vor putea fi facute in siguranta.
Interviu Thomas Holst – director Chevron Romania deputat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *