Chevron se retrage din Bulgaria. Va continua in Romania in schimb

Chevron se retrage din Bulgaria. Va continua in Romania in schimb

Chevron se retrage din Bulgaria. Va continua in Romania in schimb

Gigantul petrolier din SUA Chevron se retrage din Bulgaria, a anuntat expertul in energie Ilian Vasilev, fost ambasador bulgar la Moscova. Retragerea a fost confirmata si de ziarul Capital (filila din Bulgaria) care citeaza doua surse indepedente.

Decizia era previzibila, avand in vedere ca din vara anului 2011 Chevron nu a mai avut nicio activitate pe teritoriul vecinilor nostri bulgari. Desi guvernul conservator al premierului Boiko Borisov acordase companiei dreptul de a face prospectiuni legate de zacamintele de gaze de sist din nord-estul tarii, in urma unor proteste de amploare, autoritatile si-au revizuit decizia, impunand un moratoriu total care interzice explorarea si exploatarea de gaze si titei prin fracturarea hidraulica cu apa sau alte lichide la presiune de peste 20 de bari. Interdictia a fost pastrata si de noul guvern, instalat in functie in anul 2013, care nu a dat niciun semn ca ar putea renunta la acest moratoriu.

Potrivit datelor Agentiei americane pentru informatii in energie, Bulgaria are zacaminte de gaze de sist care se ridica la 481 miliarde de metri cubi si de inca 200 milioane de barili de titei.

Chevron oferise statului bulgar 30 milioane euro pentru explorarea unui bloc cu suprafata de 4.398 kilometri patrati in nord-estul tarii si promitea, conform ministrului economiei si energiei de la vremea respectiva, Traicio Traikov, si un program de lucru la o valoare de 50 milioane de euro.

Dupa retragerea din Bulgaria, Chevron isi va continua proiectele in Romania si Polonia, a mai precizat Vasilev pe blogul sau.


Spre deosebire de Bulgaria, in Romania protestele impotriva fracturarii hidraulice nu au contat, autoritatile si premierul declarandu-se sustinatori ai explorarii/dezvoltarii/exploatarii gazelor de sist.

Chevron si-a instalat deja o prima sonda de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti, in Vaslui, comuna respectiva fiind transformata, din decembrie 2013, intr-o enclava pazita de jandarmi si politisti, pentru ca nu cumva satenii, ce se impotrivesc fracturarii hidraulice, considerata nociva pentru mediu si om, sa impieteze lucrarile gigantului gazifer.

Pe langa Pungesti, localitate devenita emblematica pentru lupta impotriva gazelor de sist, dupa ce imaginile cu jandarmii inlaturandu-i cu forta din drum pe sateni au facut inconjurul unei lumi intregi, Chevron mai detine acorduri de mediu pentru instalarea altor 5 sonde si autorizatie de constructie pentru doua. Instalarea unei sonde la Pungesti va crea un precedent pentru instalarea multor altora, in conditiile in care in afara de Chevron, mai exista peste 20 de firme care au concesionat o buna bucata din teritoriul tarii pentru exploatari de hidrocarburi. Dintre acestea, doar Chevron a declarat public faptul ca intentioneaza sa exploateze gaze de sist, intentiile celorlalte companii fiind incerte.

Reamintim ca multe tari din Europa si din lume au interzis exploatarea gazelor de sist pe teritoriul lor, avand in vedere efectele negative asociate acestei tehnologii. Conform activistilor de mediu, care citeaza numeroase rapoarte, inclusiv doua rapoarte al Parlamentului European, fracturarea hidraulica are o multime de efecte negative asupra mediului, unul dintre cele mai grave fiind otravirea apei, motiv pentru care multe guverne ale lumii au interzis exploatarea gazelor de sist prin aceasta metoda.

Astfel, in prezent, Franta si Bulgaria au interdictii privind fracturarea hidraulica; in Olanda, Irlanda, Danemarca, Luxemburg, Suedia si Republica Ceha au fost instituite moratorii contra fracturarii, iar in Germania si anumite regiuni din Spania si Elvetia fracturarea a fost fie suspendata, fie interzisa. Austria si Lituania au inasprit si ele reglementarile cu privire la fracturare. Dincolo de Ocean, in SUA, de unde vine Chevronul, Vermont si Hawaii au interzis fracturarea pretutindeni pe teritoriul lor, iar in alte 18 state au fost adoptate interdictii totale, partiale sau pe diverse proceduri asociate fracturarii hidraulice. Si in Canada, pe teritoriul anumitor provincii si localitati fracturarea hidraulica a fost interzisa temporar sau definitiv.

In Romania insa nu exista interdictii de vreun fel, principiul precautiei nefiind aplicat. Huiduit recent la Vaslui de opozantii fracturarii hidraulice, Victor Ponta a declarat ca „ii intelege” pe protestatari insa „prezenta Chevron in Romania este absolut necesara, deoarece judetul Vaslui are nevoie de investitii”. Inclusiv si in special ale Chevron.29 Mai 2014 - Sursa: Epoch TimesArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016