China si India ar putea accepta verificarea internationala a reducerii emisiilor lor

China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global
China si India ar putea accepta verificarea internationala a reducerii emisiilor lor

Cea de-a doua saptamana a summit-ului climatic de la Cancun a debutat destul de promitator, mai multe state mari emitatoare de gaze cu efect de sera manifestand o oarecare flexibilitate pentru negocierea subiectelor sensibile, lucru ce ar putea duce la conturarea unui compromis, chiar daca nu se asteapta progrese semnificative la aceasta reuniune. China si India au lasat sa se inteleaga ca ar putea face unele concesii pe marginea unor dispute precum cele referitoare la monitorizarea internationala a emisiilor ori asumarea de obligatii cuantificate, chestiuni care, in lipsa unui acord, au condus la esecul reuniunii de anul trecut de la Copenhaga. Cu toate acestea, se mentin divergente fundamentale de viziunea asupra viitorului acord care ar trebui sa prelungeasca, dupa 2012, Protocolul de la Kyoto. Japonia, sustinuta de Rusia si Canada, se opune transant ideii ca actuala forma a principalului tratat de protectie a mediului sa fie prelungita, pentru ca actul incumba obligatii cuantificate doar pentru tarile dezvoltate, dar nici aceste nu si-au indeplinit integral obligatiile. Sagetile contestatarilor vizeaza in principal SUA, care nu au ratificat niciodata Protocolul si prin urmare nu au procedat, pana in prezent, la niciun fel de reduceri de emisii. La randul lor, statele in curs de dezvoltare, grupate in jurul Chinei, Indiei, Braziliei si Africii de Sud, care pana in 2012 nu au avut niciun fel de obligatii de reducere a emisiilor, sunt de acord sa-si asume anumite sarcini, dar numai in conditiile in care statele dezvoltate vor accepta sa-si majoreze si, in cazul SUA, sa-si stabileasca, la randul lor tinte „ambitioase”, consistente de reducere.
Tarile in curs de dezvoltare reprezinta circa 25% din totalul emisiilor, astfel ca fara acordul lor niciun act nu ar putea fi eficient, subliniaza tripleta ruso-canadiano-nipona. Negociatorul-sef chinez, Su Wei, a subliniat ca „in spiritul compromisului, am putea lua in considerare unele optiuni care sa faca posibila prelungirea Protocolului de la Kyoto”, fara insa a da mai multe detalii. „Nu cifrele sunt cele mai importante, ci sa avem o a doua perioada de obligatii asumate”, a mai adaugat el, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.
O sursa diplomatica indiana a declarat, insa pentru canalul tv BBC, ca New Delhi si Beijingul ar putea accepta instituirea Mecanismului de Monitorizare si Verificare (MRV), lucru pe care l-au refuzat la Copenhaga. Aceasta ar echivala cu acceptarea unor controale internationale, care sa confirme sau sa infirme realizarea tintelor de reducere auto-asumate de catre statele in curs de dezvoltare. Instituirea MRV a fost o cerinta-cheie a SUA la Copenhaga, respinsa de statele in curs de dezvoltare pentru ca SUA nu si-au asumat decat o reducere infima a emisiilor fata de anul 1990, reperul cheie prevazut de Protocol. Obiectivul national al SUA se refera la emisiile proprii din 2005, fata de care tinta este o reducere de 17% pana in 2020, insa, fata de 1990, aceasta cifra ar echivala cu circa 2-3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *