Cicoarea, energizant natural subevaluat

Cicoarea, energizant natural subevaluat
Cicoarea, energizant natural subevaluat
Cicoarea, energizant natural subevaluat

Cunoscuta in popor si sub denumirea de dorulet, spois, scai voinicesc sau floarea-secetei, cicoarea este inalta de pana la un metru, cu flori albastre, inconfundabile. Creste in locuri deschise, cum ar fi fanetele, pajistile si terenurile virane. Are o radacina cu un gust amar puternic, in care se depoziteaza substante cu calitati nutritive si vindecatoare extrem de eficiente, fiind totodata energizantul preferat in multe gospodarii traditionale, in absenta cafelei.

Previne aparitia diabetului
Tratamentul cu cicoare reduce glicemia cu circa 20%, trigliceridele cu 19% si colesterolul total cu 16%. Se administreaza infuzie combinata, din care se bea cate un litru pe zi.
La persoanele predispuse la diabet, amatoare de dulciuri, mai ales, pancreasul elibereaza in sange cantitati de insulina mult mai mari decat cele necesare, ceea ce genereaza hipoglicemia si o nevoie de zahar crescuta. O jumatate de litru de decoct, administrat de patru ori pe zi, regleaza secretia de insulina.
Pentru cei care sufera de diabet de tipul I se recomanda, sub supravegherea medicului, tratamentul cu una-doua capsule cu extract, de patru ori pe zi, la orele 8:00, 14:00, 20:00 si 22:00. Cura, care are si rol de preventie in afectiunile cardiovasculare grave induse de diabet, se tine 45 de zile, cu pauze de doua-trei saptamani (timp in care se iau alte hipoglicemiante, cum ar fi papadia, dudul, brusturele, anghinarea).
Un principiu activ, insulina, continut de radacina, are o puternica actiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). Se recomanda administrarea de capsule cate opt pe zi, in cure de 40 de zile, cu 15 zile de pauza. Acelasi tratament se poate aplica si pentru reducerea trigliceridelor marite, cu conditia renuntarii, timp de macar sase saptamani, la consumul de carne, de grasimi hidrogenate (margarina) si de prajeli.

Puternic inhibitor al apetitului alimentar
Extractul de cicoare, luat in timpul mesei, inhiba secretia asa-numitului hormon al foamei (grelina), insa stimuleaza leptina, un puternic inhibitor al apetitului alimentar. Astfel, este singurul remediu natural cunoscut care ajuta la mentinerea delicatului echilibru intre cei doi hormoni, ceea ce explica extraordinarele sale efecte benefice in cura de slabire, fara a implica riscuri de destabilizare a functiei cardiace, nervoase, hormonale etc.
Se recomanda administrarea a una-trei capsule la patru-cinci minute dupa ce a inceput masa. Fiecare capsula se ia impreuna cu minimum 200 ml apa. Cura dureaza una-doua luni, dupa care se face o pauza de doua-patru saptamani, apoi se poate face din nou. Zilnic se iau pana la 12 capsule, fara riscuri pentru sanatate.

Cum se utilizeaza
Radacina se recolteaza toamna. Se spala si se despica pe lungime, apoi se pune la uscat in strat subtire, intr-un loc aerisit si calduros. Se depoziteaza in saci de hartie, care se vor feri de umezeala.
Se poate administra sub forma de cafea de cicoare (se prajeste radacina si se macina), pulbere (prin macinarea radacinii uscate) sau ca decoct combinat. De asemenea, se foloseste si tinctura, care se prepara astfel: intr-un borcan se pun 20 de linguri cu pulbere, apoi se amesteca bine cu alcool alimentar de 50 de grade si se acopera; se lasa la macerat 12 zile, apoi se filtreaza si se pune in sticlute inchise la culoare. Din aceasta tinctura, dupa evaporarea completa a alcoolului, se poate obtine si extractul de cicoare – un concentrat de principii active.

• Nu are contraindicatii. Doar la o administrare de peste 100 g pe zi pot aparea fenomene secundare, precum bradicardia sau simptome ca balonarea, durerile abdominale si, foarte rar, arsurile gastrice
• In Antichitate era considerata un elixir pentru ficat si pentru digestie, precum si un puternic remediu impotriva otravurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *