Cinci vitamine sintetice cu grasimi si zahar

Consumatorul poate crede ca a cumparat un produs care nu are cum sa ii afecteze sanatatea, pentru ca are cinci vitamine. Numai ca trebuie sa citeasca cu atentie eticheta, fiindca numai asa va afla ca de fapt a cumparat un amestec de zaharuri si grasimi.
alimente cu aditivi
Cerealele expandate cu glazura de cacao si cinci vitamine Rollo sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, dupa normele date de Regulamentul European E1924/2006.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca produsul analizat are in compozitie o cantitate foarte mare de zaharuri rafinate cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat. Acestea streseaza pancreasul endocrin care este nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-un timp scurt. De asemenea, produsul contine si grasimi vegetale.

Amestecul zaharurilor cu grasimi duce la probleme ale ficatului si a ale sistemului cardiovascular. Cerealele Rollo contin si aditivi alimentari, E476 fiind unul dintre cei mai controversati. In urma testelor efectuate pe animale s-a constatat ca are efecte hepato si nefrotoxice. Efectele lui nocive sunt potentate de prezenta grasimilor.

In compozitia produsului analizat intra si vitamine, insa acestea nu au valoare biologica ridicata, deoarece sunt de sinteza si sunt inecate in grasimi si zaharuri rafinate. Aceast amestec face ca produsul sa aiba o valoare energetica ridicata, 481 kcal/100g.

Avand in vedere ca intr-o zi un adult activ trebuie sa consume 2.000 kcal, aceste cereale pot acoperi un sfert din necesar. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii hepato renale, cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu probleme dermatologice. Cerealele Rollo le sunt interzise celiachicilor din cauza continutului de gluten.


Ingrediente

Glazura de cacao 65% (zahar, grasime vegetala, lapte praf degresat, cacao cu continut redus de grasime 5%, dextroza, emulsificator lecitina E322 de soia si PGPR E476 – poliricinoleat de poliglicerol), faina de porumb, faina de orez, faina de grau, zahar, cacao cu continut redus de grasime, dextroza, amidon de porumb, extract de malt, grasimi vegetale, emulsificator: lecitina de soia E322, sare, arome, agent de glazurare shellac E904, vitamina B3 (PP sau Niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina), B9 (acid folic), B12 (cobalamina).

Contine gluten, produse lactate si produse pe baza de soia. Valori nutritionale/100 g: proteine 8 g, glucide 61 g, zaharuri 36 g, lipide 23 g, acizi grasi saturati 15 g, colesterol 0,0715 mg, fibre 2,0 g, sodiu 0,13 g, 481 kcal/2024 Kj.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *