Cine propune exploatarea gazelor de sist in toata Europa

0
32
Cine propune exploatarea gazelor de sist in toata Europa
Cine propune exploatarea gazelor de sist in toata Europa

Preturile ridicate la gaze naturale din Europa risca sa alunge o parte importanta din industriile cu consum mare de energie, cum sunt cimentul si otelul, daca statele europene nu majoreaza productia de gaze de sist si nu reduc subventiile pentru energiile verzi, a declarat joi economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), transmite Reuters.

Aceste industrii sunt critice pentru economia europeana avand in vedere ca angajeaza peste 30 de milioane de persoane si ar putea avea un efect major asupra economiei UE”, a declarat economistului sef al IEA, Fatih Birol, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

Potrivit lui Fatih Birol, solutionarea problemei cresterii facturilor la energie in Europa necesita o abordare larga. Nu numai ca statele europene trebuie sa renegocieze contractele la gaze naturale, dintre care doua treimi expira in urmatorul deceniu, pentru a obtine termeni mai favorabili dar, de asemenea, ar trebui sa creasca productia de gaze din resurse neconventionale, cum sunt gazele de sist.

In plus, Uniunea Europeana ar trebui de asemenea sa analizeze posibilitatea reducerii celor 60 de miliarde de dolari pe care le aloca anul pentru subventionarea productiei de energie electrica din surse regenerabile, cum este energia eoliana si cea solara. ”In unele cazuri aceste subventii sunt excesive si pun o presiune inutila asupra consumatorilor”, a apreciat Fatih Birol.

Ingrijorarile cu privire la impactul preturilor la energie asupra unor industrii s-au intensificat in ultima perioada iar unele state membre UE au inceput sa dezbata o inghetare a preturilor si chiar eliminarea subventiilor la energiile regenerabile. Pretul gazelor naturale in Europa este de aproape trei ori mai mare decat in SUA, in conditiile in care productia de gaze naturale a SUA a crescut gratie gazelor de sist in timp ce consumatorii europeni depind de importurile din Rusia si Norvegia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here