Cine se bucura de decizia Comisiei Europene de reducere a sprijinului pentru regenerabile cu 85%

Cine se bucura de decizia Comisiei Europene de reducere a sprijinului pentru regenerabile cu 85%
Cine se bucura de decizia Comisiei Europene de reducere a sprijinului pentru regenerabile cu 85%

Membrii Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) saluta decizia Comisiei Europene (CE) de adoptare a noilor reguli privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protectiei mediului si energiei, pentru perioada 2014 – 2020.

Ghidul Comisiei Europene ofera criterii cu privire la modalitatea prin care Statele Membre, inclusiv Romania, pot excepta companiile energo-intensive de la plata costurile impovaratoare rezultate ca urmare a schemei de sprijin pentru energia regenerabila. in mod particular, companiilor energo-intensive li se acorda o scutire de 85% de la costurile cu certificatele verzi, CE promovand, astfel, competitivitatea industriei europene.

“Taxele percepute pentru sprijinirea productiei de energie din surse regenerabile reprezinta o parte importanta a facturii platita de industrie”, confirma Comisia Europeana.

“Acest fapt constituie o povara foarte mare pentru unele companii energo-intensive, in special pentru cele expuse la o competitie puternica pe plan international. De aceea, Ghidul permite reducerea axarii excesive pentru un numar limitat de sectoare energo-intensive, definit pentru toata Uniunea Europeana. Statelor Membre li se va permite, de asemenea, reducerea poverii pentru companiile mari consumatoare de energie din alte sectoare.”

In acelasi timp, ABIEC saluta pozitia prezentata de Vice-Presedintele Comisiei, Joaquín Almunia responsabil cu politicile legate de competitie, care a declarat “Este momentul ca energia regenerabila sa se alature pietei. Noul Ghid ofera un cadru de lucru pentru crearea unor masuri publice de sprijin mai eficiente, care sa reflecte conditiile pietei, in mod progresiv si pragmatic.

Europa trebuie sa isi atinga tintele ambitioase in ceea ce priveste energia si mediul, cu cel mai mic cost posibil pentru contribuabili, fara sa distorsioneze competitia din Piata Unica. Acest fapt va contribui la aducerea pretui energiei la un nivel mai convenabil pentru cetatenii si companiile europene.”

Comisia Europeana a pregatit criteriile de baza pentru eligibilitatea exceptarii supra-taxarii.

Astfel, principalele criterii sunt intensitatea electrica si expunerea la piata internationala. Comisia consiera ca ajutorul de stat este proportional daca beneficiarii platesc maximum 15% din costurile suplimentare fara reducere.

ABIEC considera ca aceste criterii de calificare pentru obtinerea dreptului de exceptare de la plata eco-taxelor sunt fundamentale pentru viitorul industriei europene.

Concret, Statele Membre vor putea sa excepteze acele unitati care inregistreaza costuri cu energia reprezentand cel putin 20% din valoarea adaugata bruta si care sunt active intr-un sector expus competitiei internationale.

Lista completa a sectoarelor care pot fi exceptate este disponibila intr-o anexa a Ghidului. Anumite industrii, precum cea a aluminiului, vor beneficia de noile reglementari referitoare la schema de sprijin privind certificatele verzi pe intregul lant valoric.

In conditiile in care suprataxele pentru energie regenerabila au crescut semnificativ in ultimii ani, statele membre vor avea posibilitatea sa limiteze, si mai mult nivelul, pana la 4% din valoarea adaugata bruta, pe baza principiului proportionalitatii acestui sprijin.

Mai mult, acest nivel poate fi redus pana la 0,5%, pentru operatiuni cu intensitate energetica de cel putin 20%.

Noul Ghid prevede faptul ca schemele de sprijin sunt autorizate pentru o perioada de maximum 10 ani.Schema de sprijin pentru energie regenerabila reprezinta motivul principal pentru care costurile cu energia au crescut pana la un nivel imposibil de suportat pentru consumatorii industriali din Romania.

Cresterea necontrolata a subventiilor pentru energia regenerabila a condus la majorarea totala a taxelor platite de catre consumatori (care includ, pe langa pretul electricitatii, costul cu certificatele verzi, cogenerarea si transportul), de la 67 RON/MWh in 2012, la 88 RON/MWh in 2013, reprezentand un plus de 30%.

Membrii ABIEC sunt increzatori ca autoritatile romane vor implementa prevederile Comisiei Europene privind sectorul de energie regenerabila, in conformitate cu noile linii directoare si vor lua masurile necesare pentru a consolida industria romaneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *