Cine si cat ajutor a primit ca sa produca energie verde

Cine si cat ajutor a primit ca sa produca energie verde

Toate certificatele verzi disponibile pentru anul trecut au fost vandute pe piata la pretul maxim de 55 de euro. Campioana anilor precedenti, Hidroelectrica, a pierdut prima pozitie in topul companiilor care au facut bani din certificate verzi in favoarea unui producator de energie eoliana

Cinci companii producatoare de energie din surse regenerabile au beneficiat de grosul cantitatii de certificate verzi disponibile pe piata anul trecut. Mai mult de o treime au ajuns la producatorul de energie eoliana Tomis Team in timp ce Hidroelectrica, campioana precedentilor cinci ani n-a mai beneficiat decat de 10% din certificate. Alte firme beneficiare au mai fost Elsid cu 15%, Bio Electrica Transilvania cu 8% ori Holzindustrie Schweighofer cu 6%, potrivit datelor Agentiei de Reglementare .

Pretul promovarii productiei de energie din surse regenerabile a fost de circa 37 de milioane de euro luandu-se in calcul pretul la care s-au tranzactionat acestea, de 55 de euro pe toata durata anului. Astfel, Tomis Team a incasat circa 13 milioane de euro doar din certificate verzi iar Hidroelectrica doar 3,7 milioane de euro.

Certificatele verzi emise in cursul anului 2010 producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie au fost, in totalitate, ofertate si vandute pe piata centralizata si cea a contractelor bilaterale

Cumparatorii au fost marii furnizori de electricitate E.ON, Enel, CEZ si Electrica. Gradul de indeplinire a cotei anuale obligatorii de achizitie de CV la nivelul anului 2010 a fost de 99,9 %.

Sprijinul statului pentru producatorii de energie „verde” a condus la o scumpire a electricitatii la consumatorii finali de 3,55 lei pe MWh, potrivit ANRE. .

Sistemul de promovare a energiei verzi s-a aplicat in anul 2010 pentru o productie de energie electrica de 676 606 MWh, pentru care s-au emis tot atatea CV, din care 40,3 % o reprezinta energia
hidroelectrica, 43,2 % energia electrica produsa utilizand energia vatului, 16,6 % energia electrica
din biomasa si 0,001% o reprezinta energia fotovoltaica. Puterea instalata in unitatile de producere a energiei regenerabile mentionate a fost de 561,244 MW (12,8 % in unitati hidro, 88 % in eoliene, 4,8 % in unitati pe biomasa si 0,002 % in unitati fotovoltaice).

Certificatul verde reprezinta un sistem de recompensare a producatorilor de energie din surse regenerabile pentru fiecare MWh de electricitate livrat in sistem. Operatorul de transport si sistem emite lunar producatorilor certificate verzi pentru cantitatea de energie electrica din surse regenerabile de energie produsa si livrata in retea. Furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze, anual, un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata consumatorilor finali.

Producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie pot vinde certificatele verzi primite pe piata contractelor bilaterale sau pe piata centralizata a certificatelor verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *