Ciobanii, liberi sa-si vanda marfa in piete, pe baza certificatului de producator

Producatorii agricoli vor avea in trei luni ghiduri de bune practici de igiena, avizate de stat. Taranii isi vor vinde in continuare marfa in piete pe baza certificatului de producator agricol, iar etichetarea produselor se va face pe recipientul in care le transporta.
ciobani
Asociatiile crescatorilor de animale vor fi obligate sa intocmeasca ghiduri de bune practici de igiena in termen de trei luni de la publicarea in „Monitorul Oficial” a Ordinului modificat nr. 111 privind vanzarea in piete, informeaza AGERPRES.

Legea a intrat in vigoare de ieri, fiind publicata in „Monitorul Oficial”, si prevede ca ghidurile sa fie avizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in vederea asigurarii si respectarii normelor de igiena si siguranta a produselor alimentare.

La inceputul anului 2007, ANSVSA a emis un ordin prin care a interzis comercializarea produselor primare din lapte si carne la nivel national, vanzarea acestora fiind permisa doar pe raza judetului. Ulterior, ANSVSA a emis un alt proiect de lege prin care produsele au putut fi comercializate pe piata nationala, fiind acordata o derogare in ceea ce priveste respectarea normelor UE care a expirat la 1 februarie.

Instruiti sa-si tunda oile

Ghidurile de bune practici de igiena vor trebui intocmite astfel incat sa cuprinda nu numai norme legislative, ci si explicatii in detaliu privind modul de buna crestere a animalelor. Astfel, ciobanii vor fi instruiti cum sa-si tunda oile ori sa-si vanda branza in piata si vor fi instruiti in legatura cu normele de igiena ce trebuie respectate in fermele in care isi cresc animalele.

Taranii isi vor putea vinde in continuare marfa in piete pe baza certificatului de producator agricol, iar etichetarea produselor se va face pe recipientul in care isi transporta produsele din lapte sau din carne.

Din Ordinul 111 au fost eliminate articolele care prevedeau ca oierii sa aiba apa curenta, dispozitive de uscare a mainilor si gresie in interiorul stanei, fiind pastrate doar normele care prevad respectarea conditiilor de igiena si siguranta alimentelor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *