Ciobanii, o tagma pe cale de disparitie

Ciobanii, o tagma pe cale de disparitie
Ciobanii, o tagma pe cale de disparitie

O meserie care se practica de secole in Romania este pe cale de disparitie. Tinerii aleg sa ia calea orasului, iar ciobanii batrani nu mai au cui sa predea stafeta.

Ciobanii care ieseau la pascut cu mioarele si care stiau sa prepare pe vremuri cel mai bun bulz ciobanesc sunt acum pe cale de disparitie. Cum tinerii din mediul rural aleg sa plece la oras pentru a-si putea cladi un viitor, batranii spun ca in cativa ani meseria aceasta ar putea sa dispara.

„Ciobani adevarati nu mai gasim. Noi spunem ca sunt pe cale de disparitie. Ciobanii buni au plecat afarã si ii gãsim acum in Grecia sau in Italia, tot la oi. Tineretul nu mai vine sa lucreze. Mai repede ii gasesti la baruri sau restaurante stand sã bea”, spune Marcel Andrei, crescãtor de animale.

Doar cei care au in sange dragostea pentru lumea satului continua sa duca traditia mai departe, dar sunt din ce in ce mai putini la numar.

„Nu e o meserie grea, dar trebuie sã ai dragoste de animale. Eu am crescut cu oi, parintii mei au avut oi in zona Branului. Neavand alt loc de muncã am luat meseria asta ca atare!”, povesteste un cioban.

Crescatorii de animale, spun ca prefera sa-si vanda oile, pentru ca altfel ies in pierdere.

„M-am reprofilat pe rasa de carne ca sa nu mai fie nevoie de fortã de muncã, sa termin cu mulsul. Multi crescãtori au lãsat mieii sã sugã si nu au cu cine sã le mulgã!“, mai spune Marcel Andrei

Daca situatia nu se indreapta vom fi nevoiti sa uitam de laptele proaspat ce face caimac sau de branza adevarata, pe care doar la tara o putem manca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *