Cipru: Masuri de rationalizare a apei potabile, ca urmare a secetei prelungite

Autoritatile cipriote au ordonat luni rationalizarea si importarea de urgenta a apei potabile din Grecia, pentru a face fata secetei excesive, in al patrulea an consecutiv.
Insula mediteraneana se confrunta cu o criza de apa fara precedent, rezervele scazand sub un nivel periculos de mic, iar uzinele de desalinizare sunt incapabile sa faca fata unei cereri tot mai mari. Luni, rezervele insulei erau la un nivel de 10,3 la suta. Din 2003, precipitatiile au fost minime.
„Reducerile sunt esentiale pentru a acoperi nevoile populatiei”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului Stefanos Stefanou. „Este o situatie extrem de grava”, a subliniat el.

Autoritatile au declarat ca vor reduce cu 30 la suta rezervele de apa in retelele regionale de distributie. Acestea vor incerca de asemenea sa importe apa din Grecia, ceea ce s-ar putea intampla in urmatoarele cinci luni, a adaugat Stefanou.
Reducerea rezervelor de apa presupune ca populatia va avea apa curenta timp de opt ore la fiecare doua zile, pentru a-si reface rezervele.
Asemenea masuri nu s-au mai impus din anii ’70 si ’80, cand Cipru a depins exclusiv de precipitatii si rezervele din panza freatica pentru nevoile curente.
Desalinizarea introdusa in anii ’90 a pus capat rationalizarii, dar crestera cererii si reducerea precipitatiilor a pus presiune pe resursele destul de slabe.
Rapoartele oficiale arata ca precipitatiile in Cipru au scazut cu circa 20 de procente in ultimii 35 de ani, un declin pe care expertii il atribuie schimbarilor climatice.
Duminica si luni, temperaturile in insula mediteraneana au depasit cu 14 grade limita normala pentru aceasta perioada, apropiindu-se de 34 de grade Celsius.
Cipru are doua centrale de desalinizare care functioneaza la capacitate maxima, iar o a treia va intra in functiune in iunie.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *