Circa 100 de persoane au protestat la Cluj-Napoca si Targu Mures fata de reducerea spatiilor verzi

Peste 50 de locuitori din Targu Mures au participat, duminica, la mitingul organizat in cadrul campaniei „Salvati Spatiile Verzi”, iar la Cluj-Napoca peste 30 de tineri au protestat intr-un parculet din zona centrala a municipiului, cerand autoritatilor locale sa nu mai reduca spatiile verzi.
spatiu verde
Protestul de la Cluj-Napoca a durat circa doua ore. Marius Berescu, coordonator proiect EcoAsist, sustine ca Primaria Cluj-Napoca ar fir autorizat o serie de constructii pe spatiile verzi si ar fi denaturat si cifrele privind spatiul verde ce revine fiecarui locuitor.

„Principalul repros este reducerea spatiilor verzi, prin aprobarea de constructii pe spatiile verzi si raportul inaintat catre autoritatea nationala de protectia mediului conform caruia spatiul verde intravilan corespunde normelor, desi lipsesc proiectele de amenajarea a noi spatii verzi sau a unor locuri de joaca noi. E un raport care denatureaza situatia, pentru ca in raport au fost incluse si spatiile verzi extravilane si spatiile verzi care vor fi construite in perimetrul viitoarelor proiecte rezidentiale”, a afirmat Berescu.

Acesta sustine ca, in 2006, in Cluj-Napoca existau 7,18 mp de spatii verzi pe cap de locuitor, insa calculul a fost facut si in functie de padurile de la marginea orasului, care nu se aflau in intravilan. In 2007, cifra a urcat la 11,8 mp, iar in 2008 raportul arata 20,26 mp pe cap de locuitor, cu toate ca nu exista proiecte de amenajare a unor noi spatii verzi.

Marius Berescu mai sustine ca autoritatile locale nu respecta dreptul clujenilor la o viata sanatoasa. „Ne subestimeaza dreptul la o viata sanatoasa, ne subestimeaza dreptul la decizie, dand aprobari constructiilor care ne afecteaza sanatatea, ne afecteaza modul de trai, ne afecteaza practic desfasurarea ca cetateni intr-o societate libera. Campania vrea doar sa fie un semnal de alarma pentru autoritatile publice locale care de sase luni de zile refuza sa aprobe ordonantele de urgenta 114 din 2007 si 27 din 2008. Ambele ordonante se refera la protejarea mediului si, implicit la protejarea intravilanului, la urbanism si amenajare teritoriala. Ne aflam, practic, sub limita nivelului de calitate a vietii fata de europeni”, a spus Berescu celor prezenti in parculetul din Piata Stefan cel Mare din Cluj-Napoca.

Printre revendicarile tinerilor se numara si nerespectarea OG 114/2007 si neincluderea societatii civile in procesul decizional cu privire la reducerea spatiilor verzi. Cei prezenti la protest au avut si pancarte cu inscriptii precum „Vrem spatii verzi”, „Vrem sa respiram, nu sa inhalam”, „Nu ne luati parcurile” sau „Copaci si fluturasi, nu betoane in oras”.

La Targu Mures, peste 50 de locuitori din Tg Mures, majoritatea de etnie maghiara, au participat, duminica, la mitingul organizat de Asociatia Civitas Nostra in colaborare cu Asociatia Rhododendron in cadrul campaniei „Salvati Spatiile Verzi” desfasurata la nivel national in coordonarea Asociatiei EcoAssist. Actiunea a avut drept scop sensibilizarea autoritatilor privind adoptarea si aplicarea unei legislatii adecvate pentru protejarea spatiilor verzi si respectarea principiilor urbanistice.

„Se distrug spatiile verzi mai ales pentru construirea de parcari, mai demult au fost distruse pentru garaje. Se distrug spatiile verzi de langa blocuri, se fac concesionari pentru extinderea constructiilor. O tentativa scandaloasa blocata in CL este distrugerea unui spatiu verde pentru ridicarea unui bloc turn”, a declarat Varga Istvan, presedintele Asociatiei Civitas Nostra.

Potrivit acestuia suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor este in scadere. „Suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor este de 9 metri patrati, fata de 26, cat s-ar impune. Autoritatile locale nu numai ca nu infiinteaza noi spatii verzi, dar le si reduc pe cele care exista. Este nevoie de dezvoltare urbana, nu negam acest lucru, dar vrem sa se faca in limite rezonabile. Nu se respecta normele europene in materie de spatii verzi, se imbunatateste doar din condei”, a afirmat Varga.

Protestatarii au mai spus ca repartitia spatiilor verzi trebuie sa fie uniforma pentru ca degeaba intr-o parte sunt cateva hectare cu copaci, in timp ce in cartiere nu mai exista decat betoane. De asemenea, organizatiile civice incearca sa-Iiconvinga pe locuitori sa renunte la masini. „Nu vrem sa-i convingem sa renunte de tot la masini, dar exista mijloace alternative: bicicleta, transportul comun, chiar mersul pe jos”, a mai spus presedintele asociatiei care a organizat evenimentul.

Reprezentantii societatii civile se tem ca parlamentarii nu vor adopta OUG nr. 114/2008 (privind protectia spatiilor verzi), cat si OUG nr. 27/2008 (privind limitarea derogarilor de la regulile de urbanism) si sustin ca si Ministerul Mediului a adoptat „pozitia de complice la intentia de capitulare in fata intereselor rechinilor imobiliari, iar multi primari de mari orase se alatura acestui complot contra intereselor pe termen lung ale comunitatilor locale”.

Demonstratii pentru protejarea spatiilor verzi au mai avut loc duminica la Bucuresti si Brasov.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *