muntii tarcuDegradarea mediului natural atinge cote alarmante in situl Natura 2000 Muntii Tarcului din cauza nenumaratelor incursiuni cu masini 4×4, ATV-uri, moticiclete de tip Enduro si snowmobile pe pajistile alpine, in zonele protejate. Autoritatile nu iau masurile  corespunzatoare pentru a opri aceste activitati ilegale.

Conform OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006, nrt. 52, alin. 3 (d) „pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise (…) accesul cu mijloace motorizate, care utilizeaza carburanti fosili pe suprafata ariilor naturale protejate in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate.”

Circulatia acestor mijloace motorizate prin padurile si pajistea alpina din Muntii Tarcului  produce distrugeri insemnate. Santurile facute de motociclete si ATV-uri prin stratul vegetal se adancesc, urmele devin albie pentru torente iar degradarea devine ireversibila. Astfel, se pierde acest mediu natural unic, cu o valoare recunoscuta la nivel international, facand parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa (exceptand Scandinavia si Rusia), desi exista deja avizul Academiei Romane de creare a unui parc national.

Autoritatile competente, insa, nu au luat nici o masura concreta pentru oprirea acestor ilegalitati. Asociatia nonguvernamentala Atitudine, a semnalat abaterile si distrugerile in repetate randuri autoritatilor de mediu competente: Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin si Garda de Mediu Caras-Severin, insa fara rezultate.

Desi sesizarile catre APM Caras mentionau abateri grave de la legislatia in vigoare, raspunsul primit s-a referit doar la actiuni de constientizare si dezbateri publice.

Nici raspunsul Garzii de Mediu Caras-Severin, careia ii revin obligatiile de control, nu a fost mai  concret :”raspunderea organizarii de actiuni de recreere cu vehicule motorizate este integral a organizatorilor acestora”. In acelasi timp, Garda de Mediu se delimiteaza la a „asigura paza ariilor protejate”, care ar reveni Politiei Comunitare. In tot acest timp, distrugerile ilegale continua, iar zona se degradeaza din ce in ce mai mult.

Este necesara luarea unor masuri concrete de sanctionare a acestor abateri conform legii cat si instalarea  de panouri informative, care sa atraga atentia asupra statutului protejat al zonei.

Octavian Radu Topai, de la Asociatia Atitudine a declarat: „Natura in Muntii Tarcu a ajuns intr-o situatie critica. In acest ritm, zecile si uneori sutele de vehicole motorizate, care agrezeaza pajistile alpine in fiecare saptamana, vor transforma o arie protejata intr-o zona de dezastru ecologic”.

Sursa: jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here