Cismigiul teraselor ilegale

Terasa Debarcader din Parcul Cismigiu a crescut intr-un an cat altii in zece, ca sa citam din clasici. Si nu oricum, fara autorizatie de constructie, de functionare, de mediu, de toate. Nimeni nu i-a deranjat pe patronii celor doua firme care-si desfasoara activitatea pe un monument istoric asa cum este clasat Parcul Cismigiu. Nikolaus Werter, proprietarul uneia dintre societati, SC Ocasion 2002 Impex SRL, avea relatii in perioada cand la sefia parcurilor se afla Virgil Carstea, iar la Primaria Capitalei – Traian Basescu. Pilele au functionat si in urmatorii ani, mai ales ca toate constructiile ce au aparut in jurul terasei poarta acelasi nume: ilegal.
cismigiu
Daca cineva se mai intreaba cum s-au facut afacerile, ce-i drept la nivel mai mic, pe spatiile verzi ale Capitalei, cazul Debarcaderului din Parcul Cismigiu este un exemplu. In aprilie 2003, Administratia Lacuri si Parcuri (ALPAB) a incheiat un contract de asociere pe o perioada de 20 de ani cu SC Ocasion 2002 Impex SRL. Obiectul contractului a constat in defasurarea de activitati de agrement, inchiriere barci, patine si alimentatie publica. De precizat ca este vorba si despre lacul artificial de trei hectare. ALPAB a pus la dispozitie dreptul de folosinta a chioscului Debarcader si a celor doua terase, a 30 de barci de agrement si accesul la utilitati, contra unei sume de 5.000 de dolari pe an, suma ce putea fi platita in transe de 1.200 de dolari, plus un procent de 20% din profit. O suma derizorie. Cei de la SC Ocasion 2002 Impex SRL trebuia sa reamenajeze chioscul si instalatiile electrice, care intr-un final au fost facute tot pe banii bucurestenilor, sa cumpere patine, pentru ca iarna lacul se transforma in patinoar, sa curete zona si sa construiasca un ponton in forma de vapor, in valoare de 30.000 de euro. Cam acestea sunt datele contractului incheiat in 2003.

In 2006, firma mai sus-amintita a cesionat activitatea de agrement catre LET BUSINESS COM SRL. Anii au trecut, afacerea a mers bine si, evident, s-a extins. Mult. Foarte mult. Malul Lacului Cismigiu, in zona Debarcader, a fost sufocat de pontoane placate cu gresie, pergole din lemn, baruri, chiar si de un birou. Unele terase au fost imprejmuite cu gard metalic, altele au fost acoperite cu pietris, pe langa toate acestea s-a mai adaugat si un wc, ca se impunea si un alt restaurant. Asa ca un amarat de chiosc al Debarcaderului Cismigiu s-a inmultit in sase ani, terasele si restaurantele de pe malul lacului fiind ridicate fara nici un fel de autorizatie.

Deci se poate. Dar pana cand? Smecherii, in general, care au pus mana pe terase in parcurile Capitalei au invatat ceva, si anume ca orice amenda, orice control, orice decizie luata de autoritati trebuie contestate in instanta. Procesul merge, la fel si afacerea. Pana se da o decizie definitiva e cale lunga. Asa s-a intamplat si in acest caz. Inspectorii de la Primaria Capitalei au mers pe teren, au vazut ilegalitatile si le-au pus pe hartie. Ilegalitatile erau cat carul, constructiile fara autorizatie de pe domeniul public trebuiau demolate. Zis si facut, numai ca toate deciziile luate de autoritati au fost contestate in instanta.

PROBLEMA VECHE
Jurnalul National a publicat acum doi ani mai multe materiale despre afacerile conducerii ALPAB, in care era amintita si asocierea cu firma Ocasion. La vremea respectiva scriam ca restaurantul este proprietatea lui Nikolaus Werter, fost carciumar la malul marii (pe atunci nu avea nume nemtesc, rezultat in urma fugii in Germania pe vremea lui Ceausescu). Werter a mai avut probleme cu administratia centrala chiar in perioada in care primar general era Adriean Videanu.

Conform unor surse, instalatia de iluminat, dar si facturile de la patinoarul ce-l avea in administrare erau platite din banii publici. Mai mult, toate casutele montate pe malul Lacului Cismigiu pentru a comercializa produse specifice sezonului nu aveau autorizatie. Au fost discutii mai ales in urma articolelor aparute in presa la acea vreme, dar totul a ramas in coada de peste.

AVIZ CONTROVERSAT

Revenind in zilele noastre, simtind probabil ca a venit timpul sa intre in legalitate, cei de la Ocasion s-au prezentat acum o luna la Agentia de Mediu, pentru a obtine avizul necesar.

Teoretic era imposibil sa le dea cineva acordul pentru niste constructii ce erau deja ridicate. Daca la prima sedinta avizul le-a fost respins, la a doua, printr-o „minune”, conducerea Agentiei de Mediu le-a dat Ok. „Lucrarea celor de la SC OCASION 2002 IMPEX SRL a primit aviz favorabil. Desi figurau la pozitia a 11-a pe ordinea de zi, beneficiarii au reusit sa fie luati primii, la o ora cand doar patru membri ai Comisiei de Avizare Tehnica erau de fata. Cei care au dat verdictul nu si-au amintit ca toate lucrarile de la restaurant Debarcader din Cismigiu au inceput inca din anul 2002, fara a exista o autorizatie de construire. Mai mult, constructia este ridicata in zona protejata, fara aprobare de la Ministerul Culturii”, ne-a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Ecocivica si membru al comisiei.

El ne-a mai spus ca s-au incalcat atat normele de urbanism, cat si Legea Protectiei Mediului, care nu permite schimbarea destinatiei unor asemenea zone. Nu exista nici autorizatie sanitara de functionare a unitatii alimentare.

La Gondola, o alta afacere pe spatiul verde
Administratia Lacuri si Parcuri nu s-a limitat doar la o singura asociere de genul prezentat mai sus. Pe acelasi model, s-a mai facut o astfel de „infratire”, de data asta pe malul Lacului Floreasca 2, in imediata vecinatate a Parcului Bordei. Practic, pe spatiul fostului Strand Floreasca se intinde acum o cladire imensa ce se vrea un restaurant de fite ce se respecta, amenajandu-si si o parcare in parc. Oamenii cu bani in nici un caz nu-si pot lasa masinile in strada, nu se cade, asa ca intra cu ele pe spatiul verde pana in buza terasei. Constructiile apartin firmei SC La Gondola Invest SRL, care s-a asociat cu Administratia Lacuri si Parcuri. Initial trebuia aduse si niste gondole care sa ii plimbe pe clienti pe lac, insa totul a picat o data cu plecarea lui Virgil Carstea de la sefia ALPAB. Insa afacerea a ramas, mai mult, s-a si extins, semn ca patronii sunt si in gratiile actualei conduceri a Administratiei Lacuri si Parcuri. Cei de la La Gondola Invest SRL au pus mana si pe cele doua pontoane de pe malul Lacului Floreasca, pe care le-au transformat in terase. Inainte de 1989, pe acest spatiu nu era construita decat o casa de bilete. Oamenii veneau la strand si se bucurau de peisaj. Mai vin si acum, foarte putini insa, pentru ca nu mai au unde sa faca plaja, iar privelistea nu este una tocmai dorita. Cei bogati ocupa cea mai mare parte a strandului, lafaindu-se pe cele doua pontoane, plus restaurant, cei saraci au la dispozitie doar cativa metri patrati de iarba, printre copacii care au supravietuit defrisarii.

„Cei care au dat verdictul, si ma refer la re-pre-zen-tantii Agen-tiei de Mediu, nu si-au amintit ca toate lucrarile de la restaurant De-bar-cader au in-ce-put inca din anul 2002, fara autori-za-tie de construire si fara aprobare de la Ministerul Culturii”
Nicolae Radulescu Dobrogea – presedintele Ecocivica

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *