CITES: Rechinii vor fi protejati la nivel mondial, insa nu si elefantii si ursii polari

CITES: Rechinii vor fi protejati la nivel mondial, insa nu si elefantii si ursii polari
CITES: Rechinii vor fi protejati la nivel mondial, insa nu si elefantii si ursii polari

Conventia asupra comertului international cu specii de flora si fauna pe cale de disparitie (CITES) s-a incheiat, joi, la Bangkok cu decizii majore in favoarea speciilor marine, dar pentru elefantii victime ale unui braconaj fara precedent actiunea ramane in continuare timida, consemneaza AFP.

La Conferinta ce a reunit 178 de state s-a luat decizia ‘istorica’ de a proteja rechinii decimati pentru aripioarele lor, in ciuda opozitiei unor state care se tem pentru soarta industriei lor piscicole, Japonia fiind aici in capul listei. Astfel, comertul cu cinci specii de rechin va fi supus unei reglementari stricte ce urmeaza sa intre in vigoare peste 18 luni. Acordul mai prevede si protejarea diavolului de mare, specie sacrificata pentru branhiile sale.

Dar participantii la conferinta nu au fost la fel de ingaduitori si cu protectia elefantilor, desi 25.000 de exemplare au fost ucise in anul 2011 pentru coltii lor de fildes. In plus, intr-un raport publicat saptamana trecuta de CITES si alte organizatii, se atrage atentia ca traficul cu fildes a crescut de doua ori din anul 2007 si de peste trei ori din anul 1998, scrie Agerpres.

Inaintea conferintei, comitetul permanent, organul executiv al CITES a cerut statelor din asa-numitul ‘grup al celor opt’, care favorizeaza acest trafic, sa prezinte planuri de actiune. Acestea sunt cele trei tari de origine (Uganda, Tanzania si Kenya), trei tari de tranzit (Malaezia, Vietnam si Filipine) si principalele doua piete de consum (China si Thailanda).

Dar numai sase dintre ele au prezentat proiecte ale unor astfel planuri, China si Tanzania doar promitand ca le vor elabora. Desi initial s-a vorbit despre posibilitatea adoptarii unor sanctiuni impotriva acestor opt tari, cum ar fi instituirea unui embargou asupra exporturilor, conferinta s-a limitat sa le ceara sa prezinte planuri definitive pana cel tarziu la jumatatea lunii mai, urmand ca situatia lor sa fie reexaminata in vara anului viitor.

Un alt rezultat semnificativ al conferintei consta in obligarea tarilor care reusesc sa confiste cantitati insemnate de fildes sa realizeze teste ADN pentru a determina zona de unde provin elefantii care au fost sacrificati, masura menita sa ajute la identificarea retelelor internationale de traficanti.

Comunitatea internationala a esuat in protejarea elefantilor, specia emblema a CITES, considera organizatiile non-guvernamentale, aceeasi situatie fiind consemnata si in cazul rinocerilor, o alta specie vanata masiv pentru coltii sai pretiosi.

In urma acestei conferinte, pe lista speciilor protejate de CITES, adoptata in anul 1975, au fost adaugate inca 300 de specii, intre acestea numarandu-se un mare numar de broaste testoase. In schimb, propunerea SUA de a interzice comertul international cu ursi polari, amenintati de topirea calotei arctice, a fost din nou respinsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *