Citirea etichetei inainte de cumparare – responsabilitatea consumatorului

Pentru fiecare categorie de produse se trec informatii specifice
Electrocasnicele pot avea informatii despre nivelul de zgomot produs

Una din primele responsabilitati ale consumatorilor este sa citeasca eticheta produselor pe care le cumpara, dupa cum ne sfatuiesc specialistii de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Acestia spun ca fiecare categorie de produse trebuie sa contina obligatoriu anumite informatii pe eticheta, menita a-i ajuta pe consumatori sa faca alegerea cea mai buna. Astfel, inainte de a cumpara un aparat electronic si electrocasnic, trebuie verificat sigiliul original al ambalajului si al produsului, precum si accesoriile acestuia.

„Consumatorii trebuie sa citeasca pe eticheta denumirea sau marca producatorului si marcajul CE. Apoi, trebuie sa ceara declaratia de conformitate, instructiunile de instalare si intretinere, precum si certificatul de garantie si factura produsului. Cumparatorul trebuie sa solicite o demonstratie de functionare a aparatului respectiv”, explica Dan Vlaicu, presedintele ANPC. Mai mult, conform legii, electrocasnicele trebuie sa aiba inscriptionate informatii referitoare la nivelul zgomotului transmis prin aer si eficienta energetica.

La jucarii se trec recomandari pe grupe de varsta

Informatii speciale trebuie trecute si pe eticheta produselor textile, articolelor de imbracaminte si incaltaminte, cosmeticelor sau jucariilor. La haine, trebuie scris pe o eticheta rezistenta la spalare, compozitia fibroasa si modul de intretinere, iar la incaltaminte trebuie inscriptionate trei pictograme corespunzatoare pentru fata, captuseala si talpa exterioara, precum si pictograme speciale pentru materialele utilizate. „Pe eticheta jucariilor se trec avertismente legate de grupa de varsta recomandata si riscuri posibile la utilizare, instructiuni de montare si asamblare, dar si sediul producatorului sau al distribuitorului”, spune presedintele ANPC.

Etichetele cosmeticelor trebuie sa contina precautii de utilizare

Dan Vlaicu adauga ca o categorie aparte sunt cosmeticele. Pe eticheta trebuie sa se regaseasca date despre producator sau persoana responsabila pentru introducerea pe piata, cantitate, durata de valabilitate. „La cosmeticele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, indicarea datei de minima durabilitate nu este obligatorie, dar se completeaza cu indicarea perioadei de valabilitate, dupa deschiderea produsului. Apoi, trebuie trecute precautii speciale la utilizare, mai ales cele referitoare la ingredientele folosite. Acestea se noteaza in ordinea descrescatoare a greutatii, in momentul incorporarii lor”, mai spune presedintele Autoritatii. Specialistii spun ca citirea etichetei ne ajuta sa nu cumparam produse expirate, pastrate in conditii improprii sau sa le alegem pe cele care contin un ingredient alergen.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *