Ciudateniile din adancurile oceanelor

Peste o mie de plante si animale necunoascute pana acum, ale caror forme sau culori par desprinse dintr-o alta lume, au fost descoperite, anul trecut, de cercetatori in cadrul proiectului „Recensamantul Vietii Marine”, un proiect ce a adus laolalta peste doua mii de cercetatori din intreaga lume.
animale marine
Una dintre cele mai importante descoperiri este aceea ca toate speciile de caracatite se trag din Megaleledone setebos, un stramos comun, care a supravietuit trecerii anilor si schimbarilor conditiilor de mediu, relateaza „Daily Mail”. Daca in cei opt ani de cercetare, au fost descoperite 120 de mii de specii noi, oamenii de stiinta sunt convinsi ca adancurile oceanelor ascund alte 250 de mii de specii necunoscute de vietuitoare.
animale marine
„In urma cu opt ani, unii dintre noi si-au propus sa numere toate vietuitoarele din ocean. La acea vreme, oamenii credeau ca suntem nebuni, dar au trecut opt ani incredibili si suntem increzatori ca misiunea noastra poate fi dusa la bun sfarsit”, a explicat Jesse Ausubel, manager de program al recensamantului.
animale marine
Pana in prezent, Recensamantul Vietii Marine a reusit sa inregistreze 120.000 de specii noi, insa cercetatorii care participa la proiect sunt de parere ca ar mai putea descoperi alte 250.000 de vietuitoare. Printre noile specii descoperite se numara si unele care traiesc la adancimi incredibile. De exemplu, cercetatorii au dat peste o specie de caracatita, originara din Antarctica, dar care, odata cu racirea vremii, a fost silita sa-si duca viata la adancimi tot mai mari. Aceste caracatite si-au pierdut capacitatea de a se camufla cu ajutorul norului de „cerneala”, deoarece, la acele adancimi, este prea intuneric pentru ca un asemenea mod de aparare sa-si mai aiba rostul, a explicat Ron O’Dor, unul dintre oamenii de stiinta care au participat la proiect.
meduze

Alte vietuitoare care traiesc la adancimi extrem de mari sunt si anumite specii de meduze, fotografiate la randul lor de cercetatori. Printre cele mai spectaculoase descoperiri ale exploratorilor se numara si specii uriase de stridii si moluste.
Proiectul urmeaza sa se incheie in 2010, cand oamenii de stiinta si-au propus sa publice trei carti in care sa-si relateze descoperirile. Prima carte se va concentra pe datele obtinute in urma recensamanului vietii marine, a doua va fi impartita pe capitole dedicate fiecarui grup de lucu in parte, iar al treilea volum va avea drept tema centrala biodiversitatea, precizeaza AP.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *