Ciuperca miraculoasa capabila sa ne scape de muntii de deseuri din poliuretan

Ciuperca miraculoasa capabila sa ne scape de muntii din poliuretan

Omenirea risca sa fie sufocata de adevaratii munti din poliuretan, pe care chiar ea le produce, ca deseuri. Toate sunt considerate materiale fara posibilitati de biodegradare, agresive fata de mediu.

Cercetatorii n-au alta solutie, decat stocarea lor in conditii care sa polueze cat mai putin spatiul si conditiile noastre de viata. Dar, continuand astfel este de prevazut ca, intr-un viitor, Terra nu va mai dispune de spatii pentru asemenea depozite, fara sa pericliteze grav mediul inconjurator, scrie ziare.com.

Desi se cunoaste de multa vreme ca exista microorgaisme anaerobice pentru care poliuretanul poate constitui o hrana, ideea folosirii lor pe scara mare parea todeauna prea indrazneata pentru a putea fi luata in considerare, informeaza Factroom.

Cercetari mai recente arata insa ca ciuperca pestalotiopsis microspora, descoperita in mari cantitati in jungla Americii de Sud, este capabila sa consume volume uriase de poliuretan, chiar si in spatii lipsite de oxigen, intrucat, asa cum aratam, are calitati anaerobice.

Observatia nu este lipsita de interes: ea sugereaza ca deseurile de poliuretan care invadeaza multe zone ale lumii, pot fi ingropate la adancimi mari in respectivele zone, unde ciuperca, fara sa aiba nevoie de aer, le va consuma ca hrana debarasandu-ne de povara acestor deseuri.

Calea de urmat in prezent este elaborarea unor studii privind modul in care urmeaza a fi transportate si ingropate deseurile in zonele unde abunda ciuperca, asigurarea conditiilor pentru ca ciuperca sa actioneze corect si, nu in ultimul rand, asigurarea transportului cantitatilor de deseuri la locul unde le va consuma ciuperca.

Poate ca aceasta este partea cea mai complicata a problemei, intrucat nu se stie impactul pe care l-ar avea asupra mediului eventuala transplantare a ciupercii insasi in diferitele zone de interes, unde avem depozitat deja poliuretanul.

Este mult mai sigur ca deseurile sa fie transportate din Europa, America de Nord, Asia, Australia, Africa, in jungla Amazoanelor si ingropate acolo la adancimi care abia urmeaza sa fie studiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *