CJA si-a pus in practica proiectul verde: primele salcii energetice au fost plantate intre Semlac si Seitin

CJA ?i-a pus în practic? proiectul verde: primele s?lcii energetice au fost plantate între Semlac ?i ?eitin
CJA si-a pus in practica proiectul verde: primele salcii energetice au fost plantate intre Semlac si Seitin
CJA si-a pus in practica proiectul verde: primele salcii energetice au fost plantate intre Semlac si Seitin

Un proiect verde pilot a fost demarat ieri, in judet. Reprezentantii Consiliului Judetean au pus in practica o solutie naturala de protejare a drumurilor de intemperii, in sezonul rece. Este vorba de perdele de protectie din Salix Viminalis -salcii energetice, un proiect anuntat de autoritati inca de acum cateva luni. Primele tronsoane de drumuri pe care au fost plantate salciile au fost cele din zona localitatilor Semlac, Seitin si Nadlac.

Cu aceste salcii, autoritatile nu se asteapta doar sa faca economii la factura de deszapezire, ci si sa-si scoata in scurt timp investitia, pentru ca mai apoi, din valorificarea acestora sa faca chiar si profit. Proiectul inedit pentru judetul nostru, insa extrem de cunoscut peste granita a inceput ieri, cand primele salcii energetice au fost plantate in judet, aceasta perioada a anului fiind prielnica plantarii. Salciile vor feri de viscol si ninsori dru­murile aradene dar, pentru ca sunt energetice vor aduce si bani in bugetul ad­ministratiei. Ideea acestei „solutii verzi“ le-a venit reprezentantilor CJA cu scopul protejarii de ninsori si viscol, a drumurilor judetene mai expuse pe timpul iernii. Astfel, cu o investitie nu foarte mare, administratia ar putea reduce substantial cheltuielile cu lucrarile de deszapezire.

„Pentru ca, in judetul nostru sunt drumuri, mai ales in zona de campie, care pe timpul iernii sunt mai afectate, indeosebi atunci cand ninsorile sunt viscolite, se creaza dificultati in trafic si este nevoie de timp pentru deszapezire, am luat decizia de a planta salcii, ca perdele de protectie. Am gasit o solutie eficienta pentru Consiliul Judetean, si anume salcii energetice, ceea ce inseamna ca le putem valorifica incepand din cel de al doilea an si implicit recupera investitia. In aceasta perioada, plantam salcii energetice pe 20 de kilometri de drum, intre localitatile Semlac, Seitin si Nadlac. Putem spune ca este un prim experiment, cu scopul de protectie a drumurilor si totodata mentionez ca, toti banii pentru realizarea acestui proiect provin din fondurile Consiliului Judetean, valoarea fiind de 500.000 de lei“, a sustinut Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad, care a fost prezent ieri, la lucrarile de plantare a salciilor energetice. Salcia energetica este o solutie eficienta, pe termen lung care, odata plantata poate fi recoltata din anul II-III, timp de 25 – 30 de ani. Acest tip de vegetatie are randamente foarte bune intr-un timp scurt, din lemn obtinandu-se biomasa, combustibil considerat a fi unul de viitor. „Acest proiect este unul pilot, ce poate fi model pentru altii.

Am primit feedback din spatiul european, persoane fiind interesate sa vada acest proiect derulat la Semlac. Salcia energetica a fost adusa acum cativa ani din Suedia in Romania si din mai multe soiuri, am reusit doar trei sa adaptam la solul si clima noastra“, spune Wilhelm Hollerbach, administrator al firmei careia i-au fost atribuite lucrarile de amenajare a perdelelor de protectie a drumurilor. Salcia energetica are un ritm de crestere accelerat. La temperaturi normale, aceasta creste intre trei si patru centimetri pe zi. Primele rezultate de la momentul plantarii acestora apar chiar de la a doua recolta. In Romania, o tona de biomasa umeda costa 30 de euro, iar pe hectar se valorifica intre 30 si 50 de tone de biomasa umeda. Biomasa are o putere calorica mare si produce o energie mai ecomomica decat petrolul si gazele. Autoritatile au in plan sa planteze salcii energetice si pe drumurile Zabrani-Fantanele, Ususau-Bata-Lipova si Arad-Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *