In 2020, cladirile noi din UE trebuie sa consume atata energie cata produc

In 2020, cladirile noi din UE trebuie sa consume atata energie cata produc
In 2020, cladirile noi din UE trebuie sa consume atata energie cata produc

Incepand cu data de 31 decembrie 2020, toate cladirile noi din Uniunea Europeana vor avea consum de energie aproape egal cu zero. Adica vor consuma cat produc. Cladirile noi ocupate si detinute de autoritatile publice trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii dupa 31 decembrie 2018.

Cladirile reprezinta 40% din consumul total de energie in UE, de aceea, pe plan european a fost adoptata Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European privind performanta energetica a cladirilor. Aceasta incurajeaza cresterea numarului de cladiri de acest tip prin elaborarea unor planuri nationale.

Statele membre sunt responsabile cu intocmirea unei liste a instrumentelor existente si a celor propuse, cu scopul de a promova imbunatatirea performantei energetice a cladirilor. Lista este actualizata o data la trei ani.

De asemenea, aceste state trebuie sa instituie un sistem de certificare a performantei energetice a cladirilor. Acesta include, in special, informatii privind consumul de energie al cladirilor si recomandari pentru imbunatatirea performantei in materie de costuri.

Atunci cand o cladire sau o unitate de cladire este oferita spre vanzare sau inchiriere, indicatorul performantei energetice din certificatul de performanta energetica va trebui sa figureze in toate anunturile din mijloacele de comunicare in masa comerciale.
In momentul constructiei, vanzarii sau inchirierii unei cladiri sau a unei unitati de cladire, acest certificate va fi aratat potentialului nou locatar sau cumparator si este inmanat cumparatorului sau noului locatar.

Conform sudiului “Contributii asupra conceptului de sustenabilitate aplicata la constructiile civile”, de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, in Romania nu exista decat un singur imobil construit la aceste standarde.

Este vorba despre cladirea de birouri Euro Tower, situata la intersectia strazii Barbu Vacarescu cu bulevardul Lacul Tei, din municipiul Bucuresti a fost finalizata in luna mai a anului acesta si este prima cladire din Romania cu rating BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).
Aparuta in anii ’90 acesta metoda este considerata ca fiind cea mai buna practica ce poate fi folosita in proiectare, inclusiv din punctual de vedere al utilizarii energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *