Clasamentul atractivitatii energiei regenerabile: China pe primul loc, Romania pe 32!

Clasamentul atractivit??ii energiei regenerabile: China pe primul loc, România pe 32!
Clasamentul atractivitatii energiei regenerabile: China pe primul loc, Romania pe 32!
Clasamentul atractivitatii energiei regenerabile: China pe primul loc, Romania pe 32!

China ocupa primul loc in clasamentul atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, Europa si SUA pierd teren in fata pietelor emergente, potrivit unei analize Ernst & Young.

Romania a coborat un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila – EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 32, de pe locul 31 in editia anterioara. Romania isi slabeste astfel pozitia in clasament dupa ce in primele doua editii ale clasamentului din acest an Romania a urcat cate un loc.

“Aceasta scadere survine ca urmare a unui efort al autoritatilor romane de a reconcilia pozitiile consumatorilor de energie afectati de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus in functiune active de peste 6 miliarde Euro in domeniu si ale operatorilor de retele electrice care trebuie sa faca fata penetrarii de capacitate de productie necontrolabila care a schimbat centrul de greutate al productiei in tara si a crescut pierderile in retele”, spune Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY Romania.

Raportul RECAI realizeaza un clasament al primelor 40 de piete din punct de vedere al atractivitatii si oportunitatilor de investitii in proiecte de energie verde.

Piata energiei regenerabile din China reprezinta cea mai atragatoare destinatie pentru investitorii care cauta sa investeasca in acest sector. Marcand o schimbare importanta in primele pozitii ale indexului, China revine pe primul loc, pentru prima data din mai 2013, in timp ce Europa si SUA continua sa piarda teren in fata pietelor emergente.

Guvernul chinez pune un accent tot mai mare pe energia regenerabila in lupta contra poluarii, generand noi oportunitati de piata pentru investitorii straini. Politicile agresive, concentrarea tot mai mare pe consolidarea si introducerea de scheme pilot de tranzactionare a emisiilor de carbon sprijina, la randul lor, initiativele de reducere a poluarii din aceasta tara si reflecta valoarea economica strategica a sectorului energiei regenerabile.

In pofida imbunatatirilor semnificative din acest sector si a oportunitatilor de investitii de pe piata americana a energiei regenerabile, blocajul din Congres si timpul indelungat necesar obtinerii avizelor au avut un efect negativ asupra capacitatii acestei tari de a convinge investitorii de siguranta investitiei lor pe termen lung, fapt care a determinat coborarea SUA pe locul doi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *