Clima, dupa Lucian Boia

Profesorul universitar de istorie si-a castigat faima mondiala cu o carte despre influenta vremii asupra omului

Lucian Boia considera catastrofismul, inclusiv cel de natura meteorologica, o moda a discursului de astazi
Lucian Boia considera catastrofismul, inclusiv cel de …
In cartea sa „Omul si clima”, aparuta la Editura Humanitas in 2005, istoricul Lucian Boia face o intreaga trecere in revista a perceptiei umane legate de clima, o istorie culturala a climei, din cele mai vechi timpuri si pana la recentele teorii ale incalzirii globale. „Omul si clima” a aparut si in Franta, la Les Belles Lettres, iar apoi in Anglia, la „Reaction Bookes” din Londra.

Pornind de la cele cateva teorii stiintifice ale glaciologilor, istoricul roman opineaza ca topirea gheturilor de la poli si inundatia universala ar fi un scenariu mult exagerat.

Potrivit acestor teorii, chiar daca toata banchiza arctica s-ar topi (ultimele estimari spun ca, peste 40 de ani, pe timpul verii ar putea sa nu mai existe aceastaa), nivelul marilor n-ar creste, pentru ca acolo e vorba de o cantitate prea mica de gheata, care – de fapt – pluteste pe ape.

Problema ar fi daca s-ar topi calotele glaciare din Groenlanda sau Antarctica. Calota ajunge in Antarctica la grosimi de pana la 5 km si reprezinta 85% din gheata de pe intreg globul. Unele parti ale ghetii sunt formate acum 60 milioane de ani.

Daca s-ar topi complet aceste calote, nivelul marilor ar creste, intr-adevar, cu 70 de metri, ceea ce ar fi catastrofal. Dar temperaturile coboara pana la minus 70°C iarna si minus 50°C vara. Deci, deocamdata, nu sunt in pericol sa se topeasca. Sau, pentru a se topi toata gheata, temperaturile ar trebui sa creasca atat de mult pe intreg globul, incat oamenii n-ar mai apuca inundatia universala, pentru ca ar muri arsi de vii. gheata

Citeste articolul integral Clima, dupa Lucian Boia in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *