Climatul in dezechilibru!

Climatul global este in dezechilibru – a atras atentia intr-un comunicat una din cele mai mari societati a stiintei pamantului. Uniunea Americana a Geofizicii (AGU- American Geophysical Union) a avertizat printr-un comunicat emis recent ca schimbarile sistemului climatic nu sunt tocmai „naturale”. Schimbarile in temperatura, nivelul marii si ploile au fost cel mai bine explicate de cresterea concentratiei de gaze cu efect de sera produse de activitatile umane.

AGU a tras un semnal de alarma asupra faptului ca emisiile de carbon trebuie sa fie reduse cu mai mult de 50% pana in 2100.

Aceasta este prima data dupa 2003 cand AGU si-a manifestat pozitia fata de schimbarile climatice, moment in cand a adus la cunostinta opiniei publice un studiu efectuat la nivel international, pentru ca aceasta sa realizeze modurile in care se va schimba Terra ca rezultat al schimbarii climei.

Provocare

Comunicatul revizuit a mers mai departe, sustinand ca schimbarile sistemului climatic au fost „cel mai bine explicate de abundenta de gaze cu efect de sera si aerosoli generata de activitatile umane din secolul 20″.

Consiliul AGU , care a adoptat pozitia revizuita, a spus ca un efort sustinut de cercetare ce implica mai multi membri a imbunatatit intelegerea stiintifica a impactului schimbarii climei.

A avertizat ca lumea va infrunta o provocare dificila in urmatorii 50 de ani. ” Chiar si limita inferioara iminenta a schimbarii climei- o medie globala de incalzire cu 1ºC in plus fata de ultima decada-este cu mult mai mare decat schimbarile climatice experimentate in ultimii o mie de ani.

„O incalzire mai mare de 2ºC peste nivelele secolului 19 este planificata sa fie distrugatoare, reducand productivitatea globala din agricultura, cauzand pierderi ale biodiversitatii, si- daca este sustinuta peste secole- topind mult din gheata Groenlandei.”

Daca aceasta crestere de 2ºC ar fi evitata, emisiile anuale nete de dioxid de carbon trebuie sa fie reduse cu cel putin 50% pana la sfarsitul secolului.

S-a recunoscut ca, impreuna cu majoritatea proiectiilor, s-a luat in calcul un grad de incertitudine, dar ca este improbabil ca acest impact sa fie „neimportant”.

EVALUAREA IPPC

„Acesta este un domeniu al stiintei care se misca repede si AGU a simtit ca sosise timpul pentru o actualizare a declaratiei”-a anuntat presedintele AGU-Tim Killeen, catre BBC News.

„Ne-a luat sapte luni pentru a il realiza, am adus la un loc experti, care au creat proiecte ce au trecut prin revizuiri decisive, si care au fost aprobate formal de catre Consiliul ales in Decembrie.”

Cu toate ca declaratia este consecventa cu pozitii anterioare adoptate de catre AGU, Prof. Killeen a spus ca a diferit in mai multe moduri.

„Sunt mai putine avertismente care ar fi putut sa apara in declaratii anterioare”-a explicat.

„Este mai mult o declaratie enuntiativa faptul ca mediul este in schimbare si acele schimbari sunt cel mai bine explicate de catre efectele umane cauzate de gazele cu efect de sera si aerosoli.”

„In al doilea rand, AGU spune ca este ceva important si trebuie sa se ia aminte , dar mai degraba consider ca acesta este o chemare pentru care noi trebuie sa facem ceva.”

In 2007, IPPC-Intergovernmental Panel on Climate Change- a publicat cel de-al patrulea Raport de Evaluare, care a spus ca shimbarile climatice au fost „foarte probabil” rezultatul activitatii umane.

IPPC a mai anuntat ca toate costurile implicate- daca se intervine acum vor fi cu siguranta mult mai mici decat daca ar trebui sa ne adaptam mai tarziu la viitoarele consecinte ale schimbarilor climatice.

AGU-care are 50.000 de membri in 137 de tari, a spus ca gasirea de solutii ar implica cooperarea tuturor sectoarelor -de la stiinta si tehnologie la industrie si guvern.

Sursa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7207335.stm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *