Clisura Dunarii, un brand plurivalent

Clisura Dunarii, un brand plurivalent

Pentru a promova zona atat turistic, cat si ca infrastructura, ca dezvoltare micro-regionala sau in alte domenii, in zona a luat fiinta Asociatia Grupul de Actiune Locala Clisura Dunarii.

Misiunea asociatiei este dezvoltarea durabila integrata a microregiunii, dezvoltare bazata pe conservarea mediului natural, revigorarea traditiilor locale si promovarea produselor locale. „Ca si directii strategice sau prioritati de dezvoltare, s-a luat in calcul turismul diversificat in mediul natural, educatia pentru traditii si specificul local dar mai ales resursele locale ca factor de dezvoltare“, ne-a declarat Raluca Crista, directorul executiv al asociatiei. Finantarea in cadrul GAL va fi realizata pe programe. Fiecare program va avea o alocare financiara distincta din Axa 4 LEADER. Asociatia GAL Clisura Dunarii propune implementarea Strategiei LEADER a Teritoriului prin zece programe de finantare adaptate Strategiei de dezvoltare a microregiunii Clisura Dunarii.

Teritoriul Grupului de Actiune Locala Clisura Dunarii se suprapune aproape in totalitate pe teritoriul Parcului Natural Portile de Fier, fiind al doilea ca suprafata din tara, cuprinde cinci rezervatii naturale si arii de protectie speciala avifaunistica. Teritoriul GAL se suprapune partial peste teritoriul administrativ a doua judete, Caras-Severin si Mehedinti si totodata peste teritoriul a sapte unitati teritorial-administrative.
„Din asociatie fac parte persoane juridice, de la primarii din mediul rural la ONG-uri. Sunt partenere organizatii din toate domeniile de interes din regiune, de la organizatii de mediu pana la cele de comert si agricole, organizatii de tineret, de formare, de cultura, de dezvoltarea antreprenoriatului. Ca obiective strategice se remarca dezvoltarea infrastructurii mari in microregiune, sprijinirea dezvoltarii si certificarii produselor locale, dezvoltarea microfermelor, sprijinirea microintreprinderilor din mediul rural in vederea diversificarii economiei locale si oferirea de posibilitati alternative tinerilor“, a mai precizat Raluca Crista. Fermele de subzistenta vor fi sprijinite in cadrul a doua programe de finantare propuse – in medie intentia este de a sprijini 33 ferme de subzistenta, atat prin masura dedicata fermelor de semisubzistenta cat si prin celelalte masuri destinate agroturismului sau dezvoltarii gospodariilor agricole locale.

„Accentul pe implicarea tinerilor in activitati agricole si non-agricole la nivelul microregiunii va fi pus prin masura adresata instalarii tinerilor fermieri, pentru ca minim de 40% dintre beneficiarii Planului de Dezvoltare locala si proiectelor finantate vor fi persoane sub 40 de ani. Avem o finantare de 2.850.000 euro la care se adauga contributia proprie a solicitantilor, de 440.840 de euro, deci un total de 3.290.840 euro vor veni in Clisura Dunarii in perioada 2013 – 2015. Toata munca legata de infiintarea Asociatiei Grupul de Actiune Locala Clisura Dunarii si de realizarea strategiei teritoriului a fost facuta de consultanti voluntari, impreuna cu reprezentanti din comunitatile locale, a amintit directorul GAL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *