Cluj: Caii de la Sanpaul sfideaza criza

In ciuda blocajului de pe piata de cabaline si a eliminarii subventiilor de la stat, in comuna clujeana sunt trei ferme. Singura ratiune pentru care cei trei proprietari nu au inchis fermele este pasiunea. Un cal ii costa lunar circa 85 de euro.caii de la Sanpaul

Intretinerea unui cal costa circa 85 de euro (350 de lei) lunar. Piata de cabaline trece de asemena printr-o criza, iar banii obtinuti la concursuri sunt foarte putini.

In plus, au fost sistate si subventiile de la stat. Cu toate acestea, intr-o mica comuna din Cluj exista nu mai putin de trei ferme de cai. Unul dintre crescatori are cai de rasa grei, altul s-a axat pe cai usori, de sarituri, iar cea de-a treia ferma functioneaza ca pensiune pentru caii proprietarilor care nu au unde sa ii tina in oras. Pe cei trei proprietari ii uneste pasiunea pentru cai, dar si greutatile pe care le au in a pastra fermele, pe timp de criza. A

Creste cei mai grei cai din lume

Radu Tonea are, de opt ani, la Sumurduc 13 cai de rasa de tractiune, adusi din Franta si din Belgia. Pentru clujean, cresterea acestor cai este un hobby. „Piata cailor este moarta, nu se mai vinde nimic. Nici nu vreau sa fac socoteala cat cheltui cu ei. Daca fac un calcul, ii vand”, spune amar Radu Tonea, vicepresedintele Asociatiei Cailor Grei si Semigrei din Romania.

Un astfel de cal poate costa intre 2.000 si 30.000 de euro, in functie de cum arata, dar si de mostenirea sa genetica. Sunt cai de dimensiuni mari: pot ajunge la o inaltime de 1,85 de metri si o greutate de o tona si 200 de kilograme. Desi sunt masivi, acesti cai sunt, in acelasi timp, foarte blanzi. Acest lucru face ca ei sa poate fi folositi atat la munci grele, cat si la trasul saretei sau la alte sporturi ecvestre.

Pensiunea de cai de la Mihaiesti

In satul Mihaiesti, care apartine tot de comuna Sanpaul exista si herghelia Taraxacum. Proprietara ei, Viorela Malusel, are acolo, pe langa cei 20 de cai proprii, cinci-sase cabaline pe care le tine in regim de pensiune.

„Costa cam 500 de lei pe luna mancarea, cazarea si deparazitarea. Daca proprietarul calului vrea ca acesta sa faca miscare si antrenament, costa 100 de euro in plus pe luna”, spune Viorela Malusel.

Proprietara crede ca atat herghelia sa, cat si celelalte doua din comuna ar putea revigora turismul in zona, mai ales ca, de curand, caii de la ferma sa pot fi folositi si pentru agrement, nu doar pentru competitii. De altfel, herghelia are 18 cai legitimati care participa la diferite competitii nationale si internationale. Caii, din rasele Sport Romanesc si Gidron si Furioso Nodstar, costa intre 5.000 si 30.000 de euro.

Cai de sarituri cu palmares international

Cea de-a treia ferma din comuna Sanpaul este herghelia Furioso, dupa numele rasei celei mai valoroase si performante iepe detinute la Topa de proprietarul Titus Runcan. Are zece cai, cu care participa la competitii de sarituri peste obstacole. Rezultalele nu au intarziat sa apara: caii de la Topa au luat locul I si in concursurile din Austria si in Italia.

„Valoarea premiilor acordate nu acopera, din pacate, in cele mai multe cazuri, nici macar cheltuieile de transport, cazare si participare”, spune Titus Runcan. Premiile la astfel de competitii s-au adaptat, si ele, la criza: sunt cuprinse intre 250 si 1.500 de euro, la sariturile peste obstacole de pana la 1,2 metri.

„Sunt si premii de 6.000 de euro, dar numai la obstacole de la 1,5 metri in sus”, explica proprietarul cailor sportivi. „Din pacate, in Romania echitatia este un domeniu lasat de izbeliste, acest sport nu este sustinut. La noi fotbalul este pe primul loc”, mai spune proprietarul.

Fara subventii, de anul acesta

Crescatorii de cai se plang ca statul nu ii ajuta cu nimic in cresterea acestor animale. Daca acum doi ani primeau 350 de lei pe luna subventie pentru fiecare iapa si 500 de lei pentru armasari, anul trecut suma a fost redusa, in cazul armasarilor, la 150 de lei. Anul acesta n-au mai primit nimic.

„Banii respectivi acopereau doar costurile cu mancarea cailor. Dar cheltuielile nu se opresc aici. Mai trebuie si tratamanete, deparazitari etc”, spune Titus Runcan.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *