Cluj: Rampa de deseuri de la Pata Rat, inchisa din cauza depasirii capacitatii de stocare

Cluj: Rampa de deseuri de la Pata Rat, inchisa din cauza depasirii capacitatii de stocare
Cluj: Rampa de deseuri de la Pata Rat, inchisa din cauza depasirii capacitatii de stocare
Rampa de deseuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat a fost inchisa din cauza depasirii capacitatii de stocare, gunoaiele urmand sa fie duse la o rampa temporara, in conditiile in care noul centru de deseuri, cu finantare europeana, nu a fost finalizat de Consiliul Judetean.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX ca institutia a fost anuntata luni seara de catre societatea Salprest Rampa ca nu se mai pot depozita gunoaiele menajere, in conditiile in care rampa a fost inchisa.

„Am fost anuntati de catre cei de la Salprest Rampa ca incepand de luni, de la ora 20.00, rampa de la Pata Rat este inchisa si ca nu se mai pot depozita aici deseuri menajere. Gunoaiele nu se mai pot depozita aici deoarece capacitatea rampei este depasita, iar Centrul de Management Integrat al Deseurilor, proiect cu finantare europeana, demarat in 2012 de catre Consiliul Judetean Cluj, nu este inca finalizat”, au spus reprezentantii primariei clujene.

Astfel, deseurile colectate din Cluj-Napoca si din judetul Cluj vor putea fi depozitate pana in 15 iulie pe o rampa temporara, situata langa actuala rampa de la Pata Rat, urmand ca dupa aceasta data sa se gaseasca o alta solutie pana la finalizarea proiectului CJ Cluj, estimata la 31 decembrie 2015.

Comisarul general al Comisariatului Garzii Nationale de Mediu, Florin Diaconu, a participat, marti, la o sedinta pe aceasta tema la Prefectura Cluj, iar la final a declarat ca rampa temporara nu a fost folosita pana acum.

„Solutia este depozitarea, in continuare, a deseurilor pe depozitul temporar situat langa actuala rampa de gunoi de la Pata Rat, care este gol si autorizat din 2012 si pe care se poate depune timp de sase luni. Dupa aceasta perioada, se va desfiinta depozitul temporar si se vor putea depozita deseurile pe viitoarea rampa care face parte dintr-un proiect al CJ Cluj. De asemenea, vom modifica proiectul derulat de CJ Cluj pentru depozitarea deseurilor, astfel incat sa fie finalizata cat mai repede prima celula de depozitare, care in sase luni sa fie operabila”, a spus Diaconu.

Potrivit acestuia, gunoaiele au fost depozitate ilegal in ultimii ani pe vechea rampa de la Pata Rat, si nu pe rampa temporara de langa, care este goala.

Presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, Toma Petcu, a declarat la randul sau, la finalul sedintei de la Prefectura, ca paradoxul a facut ca nerespectarea legii de catre Salprest Rampa si depozitarea intr-un spatiu neautorizat „a dat posibilitatea ca depozitul temporar, care are o capacitate de 42.000 de metri cubi, sa poata fi folosit acum pana la 15 iulie”.

Tot marti, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a explicat ca, pana in 15 iulie, toti cei care au depozitat deseuri pe rampa de la Pata Rat, nu pe rampa temporara, asa cum ar fi trebuit, trebuie sa le duca la noul depozit care se construieste de catre CJ Cluj sau in alta parte, fiind vorba despre o cantitate de peste 170.000 de metri cubi, adunata in ultimii trei ani.

„Cel mai important mesaj este ca locuitorii municipiului Cluj-Napoca si cei din judet vor avea gunoaiele ridicate”, a spus Boc.

La randul sau, prefectul judetului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, a declarat si el ca dupa 15 iulie deseurile ar putea fi depozitate pe o alta rampa temporara, situata in zona Centrului de Management Integrat al Deseurilor, de unde, la finalizarea primei celule a proiectului, sa poata fi transportate si selectate.

„CJ Cluj ar trebui sa urgenteze demersurile pentru infiintarea unei astfel de rampe temporare pentru a nu ramane descoperiti dupa data de 15 iulie”, a spus Vuscan.

Niciunul dintre oficialii prezenti la sedinta de la Prefectura Cluj, de marti, nu a putut explica insa de ce deseurile menajere au fost depozitate ilegal in ultimii trei ani pe rampa veche de la Pata Rat si nu pe cea temporara, care, desi autorizata, nu a fost folosita.

De asemenea, conducerea Salprest Rampa a refuzat sa faca declaratii pe aceasta tema, mentionand ca inca nu a fost gasita o solutie, astfel incat, de marti dimineata, zeci de masini care au colectat gunoaiele din municipiul Cluj-Napoca nu au unde deversa si stau incarcate in garaje sau pe trasee.

In noiembrie 2012, depozitarea gunoaielor pe rampa de la Pata Rat a mai fost sistata o data, aceasta fiind considerata neconforma, iar societatea care o administreaza, Salprest Rampa, a fost amendata de Garda de Mediu cu 30.000 de lei.

In urma sistarii depozitarii deseurilor, circa 200 de romi care isi castiga existenta pe rampa de la Pata Rat in urma colectarii si valorificarii materialelor reciclabile au protestat fata de inchiderea acesteia. Rampa de la Pata Rat a fost redeschisa dupa o zi, insa societatea Salprest Rampa a continuat sa depoziteze deseurile in acelasi loc.

CJ Cluj a inceput in 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID) pe un teren situat in comuna Feleacu de langa Cluj-Napoca, care trebuia sa preia toate deseurile din judet, avand termen de finalizare in octombrie 2014.

Contractul a fost atribuit prin licitatie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoare contractului, finantat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. In acelasi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firma din Timisoara, a intrat in insolventa, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La sfarsitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocand executarea unor lucrari neconforme, iar in ianuarie 2015 a depus o plangere penala impotriva firmelor care executa lucrarile la centru.

Reprezentantii CJ Cluj au anuntat ca proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deseurilor este in curs de revizuire si au avansat un nou termen pentru finalizarea lucrarilor, 31 decembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *