Clujenii au primul restaurant cu specific bio 100%

Cei patru asociati care detin primul magazin ecologic din Cluj-Napoca au deschis acum si un restaurant de profil.Dincolo de alimentele bio oferite, si detergentul folosit este ecologic, iar articolele vestimentare purtate de cei care servesc aici sunt din bumbac organic.bucatarie organica

In sala pentru nefumatori a cafenelei Insomnia, de pe strada Universitatii din orasul de pe Somes, clujenii pot gasi produse culinare preparate exclusiv din alimente cultivate in sistem ecologic. „Bistro Verde” este primul restaurant 100% bio din oras.

Proprietarii cafenelei au pus la dispozitie spatiul, iar cei care au avut ideea localului bio sunt cei patru asociati care detin si primul magazin eco din Cluj-Napoca – „Cosul Verde”. „Suntem patru asociati, dintre care doi au absolvit Facultatea de Stiinta Mediului. Toti am lucrat pe dezvoltare durabila si cunoastem domeniul”, spune Sorana Olaru-Zainescu, unul dintre managerii localului.

Restaurantul va servi preparate de sezon, politica acestuia fiind consumul exclusiv de produse proaspete. Acesta este si motivul pentru care si-au dorit sa deschida localul in plina vara, chiar daca recunosc ca nu este cel mai propice moment. Pe langa alimentele folosite, aici pana si detergentul este 100% bio sau sortul pe care il poarta bucataresele, care este din bumbac certificat organic.

Clujenii pot consuma in aceasta perioada preparate din legume care au denumiri care mai de care mai haioase precum „Salata de quinua”, cu cereale din Muntii Anzi, la 9,5 lei, „Salata capricioasa” cu branzeturi de capra proaspete si invechite, invelite in rucola, cu 12,5 lei si platouri de branzeturi sau diverse tartine. „Cartofii plini de sine”, specialitatea casei, costa 7,8 lei.

Bucatarie deschisa

O alta caracteristica de baza a noului local clujean este faptul ca beneficiaza de o bucatarie deschisa, astfel ca doritorii pot observa indeaproape conditiile in care au fost pregatite preparatele. Clientii pot invata si trucuri gastronomice de la bucatarii de la „Bistro Verde”.

Unul din cei mai experimentati dintre acestia este americanul Edward Klauning, care a venit la Cluj prin programul de voluntariat al Peace Corps.El a invatat meserie de la doi profesionisti scoliti la Institutul Culinar American (CIA), una dintre cele mai prestigioase academii de gatit din Statele Unite ale Americii, muncind in cateva restaurante de lux din tara lui natala.

„Practic asta am vrut sa facem din locul acesta, un spatiu social. Si frigiderele noastre sunt la vedere, astfel ca cei ce doresc, sa se poata convinge ca la noi toate produsele sunt bio”, a explicat Roxana Pencea, unul dintre asociatii afacerii.

Deschis zilnic

Localul este deschis zilnic de la ora 15.00 la ora 24.00, iar din toamna, proprietarii afacerii se gandesc ca „Bistro Verde” sa functioneze dupa un program prin care clujenii sa poata servi si un pranz 100% ecologic.

„Este o alternativa sanatoasa la fast-food-urile la care clujenii apeleaza din lipsa de timp, dar si la restaurantele care au preturi prea mari pentru buzunarele unor clujeni.” Sorana Olaru-Zainescu manager „Bistro Verde”

Evenimente educative la „Bistro Verde”

Pe langa scopul gastronomic al locului, proprietarii organizeaza periodic si evenimente de educatie ecologica – intalniri ce le aduc clientilor un plus de informatii despre produsele locale, despre hrana sanatoasa ori despre voluntariatul la ferme ecologice, sesiuni de gatit sau intruniri ale fermierilor ce militeaza impotriva culturilor modificate genetic. Printre evenimentele „bio” ce au avut loc la „Bistro Verde” se numara „Ziua fermierului local”, „Ziua hranei sanatoase” sau „Ziua respectului pentru natura”.

Alimente si cosmetice bio

Proprietarii primului restaurant bio din Cluj-Napoca detin si singurul magazin care comercializeaza produse bio din oras. Lansat in luna decembrie a anului trecut, magazinul „Cosul verde”, situat pe strada Sextil Puscariu nr. 1-3, pune la vanzare produse alimentare bio, preparate pentru bebelusi certificate ecologic, precum si produse cosmetice sau de curatenie.

„Tocmai de aici ne-a venit ideea, ca se gasesc foarte rar sau deloc in comert”, spune Sorana Olaru-Zainescu, unul dintre asociati. Aproape tot ce se comercializeaza aici este adus din apropierea Clujului, din Transilvania sau din localitatile maghiare aflate la granita, pentru ca produsele sa nu-si piarda din proprietati prin transport.

Tot aici se vand si produse „Fair Trade”, foarte populare la nivel international. Acestea sunt cumparate direct de la tarani din state mai putin dezvoltate. Este modul prin care acestia isi pot asigura existenta si pot avea un trai decent obtinut prin munca de camp.

„Retete” similare

„Reteta” restaurantelor bio mai este aplicata si in alte localitati de la noi din tara, doua astfel de exemple fiind in Bucuresti si in Constanta. Restaurantul „Fibrio” din Capitala este tot mai cautat de bucuresteni datorita produselor preparate cu ingrediente organice incluse in meniu. Un alt exemplu il constituie restaurantul „Pacific” din Constanta. Deschis in aceasta vara, localul se mandreste cu un meniu exclusiv organic, oferind preparate din produse alimentare crescute fara pesticide, care nu contin conservanti, antibiotice sau hormoni.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *