Clujenii se iau la tranta cu vantul

EnergoBit va investi 50 de milioane de euro intr-o ferma eoliana in Tulcea si analizeaza piata clujeana pentru un proiect similar.
Grupul clujean EnergoBit pregateste proiectul unui parc eolian la Tulcea, o investitie estimata la cel putin 50 de milioane de euro. Grupul cauta oportunitati pe acelasi segment in Cluj si Satu-Mare. Tot la Tulcea, omul de afaceri clujean Gheorghe Tripon este implicat in proiecte similare.

EnergoBit a concesionat pentru 49 de ani 67 ha in Tulcea. Investitia va fi de 50 de milioane de euro, iar finantarea este asigurata din resurse proprii (20-25%) si credite bancare. Pe terenul respectiv se vor instala 20 de generatoare eoliene, cu inaltimi de cate 60-80 m si cu o capacitate totala de productie de 40 de megawati.

Amortizarea investitiei se va realiza in 8-12 ani, potrivit calculelor EnergoBit. „Estimam ca, dupa ce vom finaliza aceasta investitie, cifra de afaceri a grupului ar putea creste cu aproximativ 30%”, a precizat Stefan Gadola, vicepresedinte EnergoBit. inceperea lucrarilor este programata pentru 2009, iar finalizarea proiectului este preconizata in 2011.

Proiecte cu risc ridicat

Potrivit tintei asumate de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul intern brut de energie electrica va trebui sa ajunga la 8,3% pentru perioada 2010-2012. Cele mai avantajoase perspective de afaceri in productia de energie regenerabila le au energia eoliana, microhidrocentralele si biomasa, considera reprezentantii EnergoBit.

„Romania trebuie sa indeplineasca niste norme privind productia din resurse regenerabile, iar acum pe aceasta piata practic nu exista concurenta. Cererea este foarte mare raportat la ceea ce se ofera, asa ca putem sa ii privim pe cei cu proiecte pe acest segment mai degraba ca potentiali colaboratori”, spune Gadola.

„Chiar daca este un domeniu cu perspective foarte bune de crestere, un astfel de proiect este totusi o investitie cu risc ridicat, iar riscurile cresc pentru cei care nu au experienta in domeniul energiei, dar vor sa se implice in astfel de afaceri”, spune Pal Peter, vicepresedinte EnergoBit.

Clujul, urmatoarea tinta

Conducerea societatii a inceput deja procedurile de identificare a unor alte locatii pentru proiecte similare, urmatoarele tinte fiind Cluj si Satu-Mare. Din 2000, EnergoBit este lider pe piata romaneasca de posturi de transformare si este unul din principalii producatori de celule de medie tensiune, tablouri de distributie si automatizari, corpuri de iluminat exterior, precum si de sisteme de managementul energiei, protectie si comanda a instalatiilor energetice.

Printre lucrarile recente se numara realizarea la cheie a instalatiilor electrice complete ale Polus Center Cluj, a cinci statii de transformare inalta tensiune pentru Transelectrica, Electrica si investitori privati, a sistemului SCADA pentru retelele de inalta tensiune ale Electrica Transilvania Nord, precum si instalatia de nocturna pe stadionul echipei CFR 1907 Cluj.

Cifra de afaceri a Grupului EnergoBit in primele noua luni a fost de 210 milioane de lei, in crestere cu 116 % fata de aceeasi perioada a anului precedent. Conducerea societatii preconizeaza pentru 2007 o cifra de afaceri de 280 de milioane de lei.

Parc eolian de 100 de milioane de euro

Omul de afaceri clujean Gheorghe Tripon este implicat prin societatea bucuresteana Green Energy Grup (GEG) in trei proiecte de parcuri eoliene, doua in Tulcea si unul in Constanta. Cel mai avansat dintre ele se va realiza in Tulcea, investitie a unui consortiu format din trei companii.

„Avem primele trei turbine in productie si suntem in curs de instalare a inca sase. Acestea sunt second-hand, dar urmatoarele vor fi instalatii noi. Nu putem da termene exacte, fiindca depindem de negocierile cu producatorii, care au comenzi pe urmatorii 3-4 ani”, a explicat Gheorghe Tripon, director general al GEG.

Investitia pentru parcul eolian, ce va avea in final o putere instalata de 70 Mw cu cele 25-30 de turbine, este de 100 de milioane de euro. „Nu avem inca asigurate fondurile in intregime, ci doar pentru prima etapa a proiectului”, a mai spus Tripon.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *