Clujenii vor puncte de reciclare a sticlei in oras

Desi colectarea si reciclarea sticlei este o obligatie a firmelor responsabile cu salubrizarea orasului, containerele ecologice destinate exclusiv acestui tip de deseu lipsesc cu desavarsire. Motivul este cat se poate de simplu: la Cluj nu exista niciun centru de valorificare a sticlei.

Spre dezamagirea clujenilor care s-au aratat de numarate ori interesati de posibilitatea de a recicla sticla uzata, astfel de puncte de colectare selectiva nu sunt un subiect interesant pentru firmele de salubritate, deoarece nu produc venit. In judetul Cluj nu exista niciun centru de valorificare a sticlei, iar la nivelul tarii doar un numar limitat de firme care preiau sticla.

„As dori sa va intreb daca nu se poate implementa in Cluj-Napoca un sistem de reciclare pentru sticla, asemanator celui de reciclare a plasticului si hartiei, cel putin un astfel de centru in fiecare cartier. Consider ca e foarte important sa existe un astfel de sistem de reciclare in conditiile in care, prin reciclarea a 19.000 de tone de sticla, Romania poate economisi pana la 1.900 de tone de carbune si 440 tone substante chimice. Energia electrica salvata prin reciclarea cioburilor de sticla la aceasta cantitate reprezinta o economie de pana la 1 la suta din consumul actual al Romaniei”, preciezeaza o clujeanca care se semneaza Anca, pe domnuleprimar.ro.

In prezent, la nivelul municipiului exista doar 6 containere ecologice tip „clopot” pentru colectarea selectiva a sticlei, sub tutela firmei Branter-Veres. In schimb, compania Rosal Grup nu are niciun astfel de container destinat sticlei.

„Nu avem in momentul de fata asemenea «clopote» ecologice si nici nu vom pune fiindca nu avem ce face apoi cu sticla. Oricum sunt din ce in ce mai putini recipienti de sticla, toata lumea foloseste plasticul. Nu are rost sa investim bani in asa ceva, oricum probabil recipientii din sticla vor disparea treptat”, a declarat directorul Rosal, Sergiu Hossu.

Avantajul principal al sticlei este faptul ca aceasta poate fi reciclata la nesfarsit, fara sa isi piarda din calitati, iar pentru mediu inseamna reducerea considerabila a gazelor nocive din atmosfera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *