Clujul, rupt in doua pentru concesionarea gunoaielor

Elaborarea caietului de sarcini pentru concesionarea serviciului de salubrizare a municipiului, pe ultima suta de metri.

Licitatia de concesionare a serviciului de ridicare a gunoiului din oras este programata pentru inceputul anului urmator, insa in alte conditii decat cele anuntate de catre Directia Tehnica din cadrul Primariei Cluj. Seful respectivului serviciu, Sorin Apostu, a afirmat ca municipalitatea va renunta la exigenta ca societatea care va castiga licitatia sa amenajeze o noua groapa de gunoi, dar si la cea de a da la pachet si serviciul de inchidere a rampei de la Pata Rat.

Mai mult, cel mai probabil, orasul va fi impartit in doua sectoare care vor fi licitate pentru societatile de salubritate interesate.

„Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publica ne-a dat recent unda verde si putem face licitatia. Ei ne-au cerut sa amanam procedura pana la clarificarea cadrului legal. Acum este sigur: exista prevederi legale in vederea concesionarii, iar legea permite impartirea unei localitati in doua sau mai multe sectoare care pot fi concesionate catre societatile de salubritate”, a explicat Apostu.

El a adaugat ca in prezent se lucreaza la noul caiet de sarcini care se va concentra strict pe concesionarea serviciului de ridicare a gunoiului din oras.

„Mai este nevoie de cateva modificari. Nu am luat o decizie finala, insa cel mai probabil vom merge pe varianta concesionarii serviciului de salubrizare a municipiului pe doua sectoare. Este mai practic, si pentru firme este mai usor ca sa-si faca treaba”, a precizat Apostu. seful Directiei Tehnice este convins ca aceasta varianta este cea mai potrivita pentru clujeni pentru ca, in doi, lucrurile se pot face mult mai usor.

„La inceputul acestei saptamani s-au efectuat o serie de controale inopinate in mai multe cartiere clujene, iar societatea Brantner a primit un avertisment public pentru ca nu a ridicat la timp gunoiul. Sectoarele erau in perimetrul lor”, a mentionat Apostu.

Boc: Rosal, mai bun ca Brantner la ridicarea gunoaielor

De asemenea, edilul municipiului, Emil Boc, a declarat dupa ce a dat note celor doua societati care se ocupa de curatenia si deszapezirea orasului, Brantner si Rosal, ca la ridicarea gunoiului, cea de-a doua societate este mai buna.

„Au fost probleme pe Titulescu, dar si pe Fabricii. Nu am gasit gramezi de gunoaie, ci mormane. Deci pe undeva exista un echilibru intre cele doua societati aflate in contract cu noi”, a atras atentia Boc.

El a recunoscut ca asociatiile de proprietari au datorii la societatile de salubritate, insa acestea nu justifica neridicarea gunoiului.

„Firmele au contract cu asociatiile, insa licenta si-au obtinut-o datorita angajamentului fata de Primarie. Nu au decat sa dea in judecata asociatiile de proprietari si sa vanda apartamentele oamenilor, daca nu platesc. insa trebuie sa ridice gunoiul”, mai spus Boc.

Municipalitatea renunta la depozitul ecologic

in conditiile concesionarii municipiului pe doua sectoare, Primaria nu va mai putea concesiona la pachet si serviciul de inchidere a rampei de la Pata Rat, concomitent cu deschiderea unui nou depozit.

„Am inteles ca Consiliul Judetean va face cu bani europeni depozitul ecologic. Deci nu mai are sens sa cerem si noi in caietul de sarcini amenajarea acestui depozit. De asemenea, pentru inchiderea rampei de la Pata Rat trebuie sa se faca alta licitatie pentru concesionarea inchiderii gropii de gunoi si exploatarea creditelor de carbon”, a subliniat Apostu.

Conform celor anuntate pana in prezent, societatea care isi va adjudeca concesiunea serviciul de salubrizare va avea obligatia sa doteze absolut toate punctele gospodaresti de colectare a gunoiului cu pubele ecologice si cu pubele pentru colectarea selectiva.

Aceasta pentru a introduce un sistem european prin care taxele pentru asociatiile de proprietari care nu sunt dispuse sa colecteze selectiv vor fi mult mai mari, au anuntat reprezentantii Primariei.

„Se vor amenaja pubele pentru colectare selectiva si o singura pubela pentru gunoi amestecat. Daca o asociatie de proprietari depaseste volumul admis pentru gunoi amestecat va plati de trei ori mai mult decat pretul normal.

Cu siguranta acest sistem de calcul va da randament atat pentru firma, cat si pentru Primarie, pentru protectia mediului”, au spus reprezentantii municipalitatii.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *