Clujul viitorului: constructii „verzi”, cinema, sport si bani

Clujul viitorului: constructii "verzi", cinema, sport si bani

Orasul are, in viziunile pentru 2020, turnuri si stadioane, terase, muzee ale cinematografiei, cladiri rotitoare, barcute pe rauri si este hranit cu energie verde.

Proiectele au fost realizate pentru competitia lansata de primarie alaturi de compania Terapia Ranbaxy pentru liceeni, care au avut de pregatit machete si eseuri pentru ideile lor despre orasul viitorului. Un Cluj cultural, al filmelor, al banilor, al modei, al sportului sau al istoriei sunt variantele aparute deocamdata ca machete.

Un proiect propune promovarea mostenirii istorice a Clujului prin punerea in valoare a centrului cu vestigii romane, iar altul aduce un parc de aventuri in oras. Nu lipsesc puncte de reper usor de identificat si in orasul real: catedralele din cele doua mari piete si viitorul stadion. In machete verdele invinge: copacii sunt mai mari decat constructia ce reprezinta arena sportiva. O alta echipa a reprezentat un hotel in forma de inima, iar Somesul, cu barcute si plaje cu sezlonguri. Clujul – centru financiar este o alta varianta la orizontul lui 2020, cu un imobil „insemnat” cu simbolul urias al unui Euro. Arhitectura revolutionara este data de imobile cu etaje superioare „rotitoare”.

Terapia Ranbaxy primeste propriul muzeu: o turbina eoliana a fost amplasata in vecinatatea constructiei propuse. Preocuparea pentru dezvoltarea durabila si utilizarea responsabila a resurselor de energie se regaseste in mai multe proiecte. Elevii au creat machete cu imobile cu terase inierbate, turbine eoliene, panouri solare minuscule instalate pe cladiri. Muzeul cinematografiei are peretii tapetati cu imagini de artisti, in vreme ce un proiect vecin e un „atelier de fericire”, cu terase si o biblioteca la etaj. Un Cluj al elegantei e reprezentat intr-o alta macheta, creata cu paiete si fasii de dantela. Un imobil suspendat pe piloni, cu iluminat arhitectural si realizat pe un deal terasat, a fost propus pentru un alt fel de Cluj al viitorului.

Reprezentantii administratiei ar putea gasi chiar idei de pus in practica. „Ideile copiilor despre posibila evolutie a orasului sunt extraordinare. Ma bucur ca generatiile tinere sunt preocupate de dezvoltarea durabila si se gandesc la folosirea energiei verzi. E interesant ca au identificat faptul ca orasului ii lipseste deocamdata o oferta consistenta de agrement. Din ce am vazut aici, pot sa spun ca avem sperante ca astfel de proiecte ambitioase vor aparea si pe ordinea de zi a unor viitoare comisii de urbanism”, a mentionat primarul Sorin Apostu.

In concurs au fost depuse 41 de proiecte. Machetele cantaresc intre cateva sute de grame si 10 kg si au fost depozitate in sala desemnata sa deserveasca drept birou pentru echipa care lucreaza la proiectul Cluj – Capitala Culturala Europeana 2020. Recordul absolut il detine Liceul „Gh. Sincai”, de unde s-au inscris 25 de echipe, iar Liceul de Arte Plastice are inscrise opt echipe. Au mai depus proiecte elevi de la Liceul „Avram Iancu” – doi, Scoala Internationala Cluj – doi, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Grupul Scolar Protectia Mediului, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, iar un proiect a venit de la Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie.

Premii totale de 30.000 de lei

Termenul limita pentru inscrierea in concurs a expirat luni. Competitia i-a invitat pe tinerii clujeni sa isi afirme talentul arhitectural, prezentand prin machete si eseuri ideile despre modul in care va arata Clujul viitorului in 2020. Terapia Ranbaxy a pus in joc premiile si a propus competitia ca o pregatire a tinerei generatii pentru proiectele de viitor ale comunitatii, dintre care statutul de Capitala Culturala a Europei este cel mai clar conturat.

Machetele sunt insotite de eseuri prin care este descris conceptul. In aceste zile are loc jurizarea, iar festivitatea de premiere va fi duminica in Piata Unirii. 160 de elevi au intrat in competitia pentru premiile de 30.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *