Clusterul „Green Energy” propune perdele de salcie energetica in loc de parazapezi

Clusterul „Green Energy” propune perdele de salcie energetic? în loc de paraz?pezi
Clusterul „Green Energy” propune perdele de salcie energetica in loc de parazapezi
Clusterul „Green Energy” propune perdele de salcie energetica in loc de parazapezi

Conducerea Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” din Sfantu Gheorghe promoveaza ideea realizarii unor perdele de protectie din salcie energetica pe marginea drumurilor, care ar avea rolul de parazapezi.

Presedintele clusterului, Vajda Lajos, a declarat luni ca aceste plantatii prezinta numeroase avantaje, pentru ca ar absorbi praful de pe drumuri, ar genera oxigen, ar oferi materie prima pentru centrale termice, iar iarna ar juca rolul de parazapezi. Potrivit calculelor sale, pentru o plantatie de un hectar investitia se cifreaza la aproximativ 3.500 euro, prin urmare o banda de protectie de 100 kilometri ar costa 350.000 de euro.

„In fiecare iarna asistam la aceleasi probleme cauzate de intemperii, acelasi fenomen se repeta an de an: blocaje ale traficului cauzate de zapada viscolita, sate, localitati izolate. (…) Propunem crearea unor benzi de protectie de 6-10 m de-a lungul drumurilor, care pe timp de iarna ar proteja drumurile de troiene, iar pe timp de vara ar functiona ca filtru de praf, protejand productiile agricole”, a declarat Vajda Lajos.

Printre avantajele salciei energetice se numara si faptul ca are o crestere rapida, de 2-3 cm pe zi, cultura poate fi exploatata timp de 30 de ani dupa infiintare, iar dupa primii doi ani de la plantare necesita o intretinere minima. Salcia energetica se recolteaza anual, iar dupa macinare poate fi folosita ca biomasa, respectiv ca agent termic. „Deci, venim totodata si cu o solutie pentru administratiile publice locale, aceea de a folosi biomasa ca agent termic la incalzirea cladirilor publice, sali de sport, spitale, primarii, scoli, lacase de cult etc”, a mai spus Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, la ora actuala in judetul Covasna se cultiva salcie energetica pe mai mult de o suta de hectare, iar cea mai veche plantatie are cinci ani. De asemenea, in judet exista cateva sute de centrale cu cazane automatizate pe biomasa, atat la persoane fizice, cat si la institutii si firme, printre care o sera de flori, o fabrica de mezeluri si un incubator de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *