Codexul nu este obligatoriu

Romania este membra a Codex Alimentarius, iar temerile provocate de normele care ar putea intra in vigoare incepand cu 31 decembrie 2009 starnesc si la noi panica. Autoritatea National-Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este cea care gestioneaza relatia dintre Comisia Codex Alimentarius si Romania, fiind Punctul National al acestui organism.alimente bio

Inceputul anului 2010 poate aduce dupa sine teama de a cumpara alimente si imposibilitatea de a ne trata cu suplimente alimentare, daca zvonurile care circula prin toate mediile s-ar adeveri. In urma unei adrese trimise Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu privire la intrarea in vigoare a noului Codex Alimentarius, am primit urmatorul raspuns: Codex Alimentarius (CA) este o colectie de standarde internationale si alte prevederi (ghiduri, recomandari) pentru alimente, adoptate la nivelul Comisiei Codex Alimentarius, care este o structura organizationala interguvernamentala realizata la nivel mondial. Toate aceste standarde si prevederi sunt de natura consultativa si nu intra ca atare in proceduri legislative. Prin urmare, Codex Alimentarius nu poate „intra in vigoare” in general si nici la data mentionata. In raspuns se mai precizeaza faptul ca „standarde si recomandari care acopera principial intreaga problematica a lantului alimentar sunt elaborate si revizuite incontinuu de Comisia Codex Alimentarius – urmand un regulament procedural bine stabilit. Dat fiind volumul foarte mare si diversitatea documentelor Codex, pentru informatii privind aceste materiale va rugam sa consultati website-ul propriu al organizatiei, www.codexalimentarius.net.”

NU INTERZICE NIMIC
Obligativitatea transpunerii standardelor Codex in legislatia nationala este foarte des citata de contestatarii Comisiei Codex Alimentarius. Totusi, raspunsul ANSVSA precizeaza ca „sistemul CA nu este obligatoriu”, iar „standardele si recomandarile elaborate de comisie si organismele subsidiare (organizate pe domenii si subdomenii de activitate) nu pot deveni la randul lor obligatorii”. De asemenea, se specifica faptul ca sistemul nu poate interzice comercializarea nici unui produs, a nici unei substante sau activitati. Totusi, daca un stat membru ar tine cont de unele recomandari ale CA, exista riscul ca transpunerea acestora in legislatia nationala sa fie sinonima cu impunerea unor norme care i-ar face pe producatori sa renunte singuri la afacere. In aceasta situatie se afla suplimentele alimentare, care pentru etichetare trebuie sa respecte norme, care le limiteaza dreptul de a informa consumatorii cu privire la efectele pe care le au asupra sanatatii. Exista o singura situatie in care normele Codex devin obligatorii: in cazul litigiilor intre state sau atunci cand este vorba despre sanatatea consumatorilor. Mai mult, ANSVSA precizeaza faptul ca „prevederile Codex nu sunt impuse, fiecare producator avand dreptul sa hotarasca in ce masura utilizeaza aceste standarde alimentare pentru a obtine conformitatea produselor sale cu cerintele de siguranta si calitate in vigoare”.

IN ROMANIA, INCA NU
In prezent, in Parlamentul Romaniei nu este in discutie elaborarea unei legi care sa ia in considerare recomandarile facute de Comisia Codex Alimentarius, la nici una dintre cele doua Camere ale sale. Totusi, daca se va dori acest lucru, pentru a facilita comertul cu tarile care deja s-au aliniat, este necesar ca proiectul sa se afle in dezbatere publica pentru o perioada lunga de timp, avand in vedere ca este la mijloc sanatatea tuturor consumatorilor. De asemenea, la elaborarea unei astfel de legi ar trebui sa participe activ specialisti din domeniul nutritiei, dar si reprezentanti ai patronatelor din industria alimentara. Romania, fiind membra a Uniunii Europene, trebuie sa respecte legislatia ei, astfel incat in cazul in care in cadrul Comisiei Europene se va lua o astfel de hotarare, va trebui sa ne supunem. ANSVSA explica faptul ca nu este obligatorie transformarea in regulamente a ghidurilor Codex Alimentarius de Comisia Europeana. „In urma dezbaterilor si atunci cand nu contravin intereselor statelor membre, acestea sunt recomandate in continuare ca atare in forma de prezentare specifica a Codex Alimentarius. Prevederile CA nu sunt, din motivele discutate, mai presus de legislatia Comisiei si Parlamentului European. Anumite aspecte pot fi antrenate, dupa caz, in urma analizei in cadrul grupurilor internationale de experti ale comisiei, in legislatia europeana”, se arata in raspunsul dat de Punctul National Codex Alimentarius din Romania.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *