Codrii Satmarului, facuti incet una cu pamantul

Codrii Satmarului, facuti incet una cu pamantul
Codrii Satmarului, facuti incet una cu pamantul

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca in ultimii ani defrisarile ilegale au luat o amploare fara precedent, iar metaforicul “aur verde”, una dintre avutiile tarii despre care stiam inca din clasele primare, risca sa devina doar o amintire. Dovada a acestei realitati stau si statisticile Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Satu Mare, care indica cresterea numarului de infractiuni aduse la regimul silvic. Mai mult, desi detaliile actiunilor intreprinse de aceasta categorie de infractori asupra padurii au fost intens mediatizate, stoparea fenomenului pare imposibil de realizat de catre autoritatile locale care sunt depasite de situatie. Incredibila este si situatia ca jaful de material lemnos continua in pofida faptului ca aproape zilnic politistii, jandarmii si angajatii ocoalelor silvice raporteaza noi cazuri, fac cercetari, dau amenzi si intocmesc dosare. Dar totul in van, atata timp cat niciunul dintre infractori nu a ajuns pana in prezent dupa gratii. In aceste conditii, hotii de lemne considera ca numai in cuantumul unei amenzi merita tot riscul.

Prefectura intervine
Prefectul Eugeniu Avram solicita institutiilor abilitate sa intervina pentru a stopa taierile ilegale de material lemnos. “In cadrul sedintei Grupului de lucru privind combaterea contrabandei din data de 6 noiembrie 2013, prefectul Eugeniu Avram a concluzionat ca este necesara combaterea contrabandei si cu alte produse si marfuri decat tigari si cele supuse accizarii. In acest sens, prefectul a convocat in data de 12 noiembrie o sedinta de lucru cu reprezentantii Directiei Silvice Satu Mare, Inspectoratului Judetean de Politie si Politiei de Frontiera pentru a le atrage atentia asupra respectarii legii privind taierea de masa lemnoasa si valorificarea acesteia de catre diferite firme din judet, inclusiv in afara tarii. Reprezentantii Directiei Silvice l-au informat pe prefect despre procedura ce trebuie respectata in exploatarea masei lemnoase si conditiile in care aceasta poate fi valorificata, respectiv despre corectitudinea intocmirii documentatiei necesare. De asemenea, prefectul Eugeniu Avram a cerut reprezentantilor Politiei de Frontiera si Inspectoratului Judetean de Politie sa verifice cu atentie aceste aspecte, iar acolo unde exista suspiciuni de nerespectare a legii, sa se ia masurile care se impun. Urmeaza ca dupa trecerea unei perioade de timp, sa se organizeze o noua intalnire in cadrul careia se vor prezenta concluziile ce se vor desprinde in urma verificarilor efectuate”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Institutia Prefectului Satu Mare.

Hotii ies basma curata
Chiar daca se inregistreaza dosare penale pe banda rulanta, numarul celor care ajung dupa gratii este zero. Cu alte cuvinte, nici o persoana nu a facut inchisoare pentru ca ar fi defrisat vreo suprafata impadurita. Potrivit unor surse judiciare, infractiunile silvice nu sunt luate in seama de procurori. Dovada faptul ca in mult prea putine cazuri s-a dispus inceperea urmaririi penale, chiar daca autorul infractiunii este recidivist. In aceste conditii, nu mai mira pe nimeni ca acest fenomen a scapat de sub control si tinde sa se extinda de la an la an.

Scad suprafetele impadurite
Cresterea infractiunilor silvice are ca si o consecinta directa scaderea suprafetelor impadurite. Daca in anul 1990, Directia Silvica Satu Mare avea in administrare 66.698 de hectare de padure, la 20 de ani distanta mai are in administrare numai 52.584 de hectare, din care 30.696 reprezinta fondul forestier de stat, iar 21.886 de hectare de padure se afla in administrarea Directiei Silvice, ca urmare a contractelor de gestiune semnate intre unele primarii din judet si Directia Silvica. In ceea ce priveste paza padurilor, o sarcina importanta le revine si angajatilor Directiei Silvice. Numai ca amenzile aplicate de lucratorii silvici nu au efect asupra persoanelor prinse asupra faptului, in special a asistatilor social, pentru ca aceste sanctiuni oricum nu se platesc de catre cei amendati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *