Maramures: Numărul infracţiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare în 2014 faţă de 2013
Maramures: Numărul infracţiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare în 2014 faţă de 2013
Codul Silvic va fi votat pana la sfarsitul acestui an, sustine ministrul Apelor si Padurilor
Codul Silvic va fi votat pana la sfarsitul acestui an, sustine ministrul Apelor si Padurilor

Ministrul Apelor si Padurilor, Doina Pana, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca pana la sfarsitul acestui an Codul Silvic va fi votat, urmand introdus in dezbaterea plenului Parlamentului imediat ce senatorii si deputatii revin la lucru.
Doina Pana a spus ca noul Cod Silvic deranjeaza si de aceea au fost lansate tot felul de “fumigene” privind schimbarile pe care le aduce noua legislatie in domeniul silvic, transmite corespondentul Mediafax.

“Cand v-am spus de raportul Curtii de Conturi si de cat s-a furat, dumneavoastra va dati seama de ce sume mari de bani care nu vor mai veni in buzunarele unora vorbim si cat de tare deranjezi. Va dati seama ca toti astia au tot interesul sa iasa si sa spuna ca nu sunt masuri bune si atunci s-au lansat tot felul de fumigene”, a spus Pana.

Intrebata cine sunt cei “deranjati” de Codul Silvic, Pana a raspuns: “Nu sunt foarte multi, dar sunt foarte puternici financiar”.
“I-am deranjat de doua ori. Unii sunt deranjati de Codul Silvic, de acele masuri antimonopol cu care am venit cu atestarea firmelor, dar care acum stau la coada pana iesim cu Codul Silvic, pentru ca sunt altii mult mai deranjati de radarul padurilor”, a spus ministrul.
Doina Pana a adaugat ca in cazul Codului Silvic trebuie sa aiba loc o intrunire a Comisiei de agricultura cu Comisia de mediu si cea juridica, pentru a se pune de acord in privinta prevederilor a doua articole, apoi Codul poate intra la plen.

“Imediat ce se intorc la lucru parlamentarii, pentru ca e lege organica si am nevoie de multe voturi, va intra in plen. Eu zic ca pana la sfarsitul acestui an Codul Silvic va fi votat”, a afirmat ministrul.

Potrivit Doinei Pana, noul Cod Silvic este “ca un fel de biblie, vine cu principii, cu norme pentru o exploatare durabila si sanatoasa a padurilor”.
in septembrie, deputatii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil, cu doar cinci abtineri, proiectul Codului Silvic.

Atunci, Doina Pana a fost intrebata, dupa ce a participat la discutiile din comisie, despre faptul ca reprezentantii Camerei de Comert americane cred ca noul Cod Silvic ar putea crea conditiile pentru defrisari ilegale.

“Probabil ca au citit niste declaratii ale unor personaje din spatiul public, care nu sunt reale. Deci, realmente nu sunt vorbe goale cand spun ca noul proiect de Cod Silvic este al doilea pilon care sprijina Hotararea de Guvern care intra in 8 octombrie in vigoare si conform careia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din padure fara sa fie supravegheat in timp real printr-un sistem informatic. Deci, terminam cu defrisarile. E un cod benefic, nu e ceva pe nepusa masa, nu e ceva electoral, e ceva ce s-a dezbatut doi ani de zile, dar doar pe motiv ca a fost o zi fatidica si fiind lege organica i-au lipsit cinci voturi in primavara, a fost reluat de 127 de parlamentari”, a raspuns aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here