Cohn-Bendit: Comunismul a impiedicat patrunderea dezbaterii ecologiste in Romania

Temele ecologiste sunt deocamdata foarte putin preluate in Romania din cauza mostenirii comunismului, iar coruptia ramane inca o problema serioasa, a declarat intr-un interviu Daniel Cohn-Bendit, corpresedintele grupului Verzilor din Parlamentul European.
Cohn-Bendit
La alegerile parlamentare din noiembrie, Partidul Verde Ecologist a obtinut 0,86% din voturi la Senat si 0,75% la Camera Deputatilor. „E o problema, intr-adevar”, a comentat Cohn-Bendit. „Este rezultatul comunismului. Tara dumneavoastra nu a avut un spatiu public deschis, care sa permita patrunderea acestor idei. Iar dezbaterea privind ecologia a inceput in anii ’80”, a explicat fostul lider al studentilor din timpul revoltelor din mai 1968 din Franta.

Cu toate ca schimbarile climatice sunt foarte importante pe agenda europeana, Cohn-Bendit s-a aratat rezervat cu privire la sansele partidului sau de a obtine mai multe locuri in Parlamentul European dupa alegerile din iunie 2009. In prezent, grupul Verzilor din Parlamentul European are 35 de deputati, in mare majoritate din Germania si Franta.

„Desi schimbarile climatice sunt importante pe agenda UE, problema este daca putem demonstra oamenilor ca masurile privind mediul sunt si un mod de a combate criza economica. Pericolul este ca oamenii vor sa combata mai intai criza economica si abia apoi, cand situatia economica va fi mai buna, sa se revina la schimbarile climatice. Iar acest mod de gandire e gresit”, a explicat europarlamentarul german.

„S-a demonstrat stiintific ca daca nu luam acum masuri privind schimbarile climatice, costurile pentru economiile noastre vor fi mult mai mari decat acum. O viziune pe termen scurt este foarte periculoasa”, avertizeaza Daniel Cohn-Bendit.

Daniel Cohn-Bendit: Nu exista democratie fara combaterea coruptiei

In perioada de preaderare a Romaniei la UE, Daniel Cohn-Bendit era renumit pentru remarcile foarte critice la adresa coruptiei din Romania si Bulgaria, cerand amanarea pentru 2008 a aderarii celor doua tari. In septembrie 2006, cand Comisia Europeana a recomandat aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2008, Cohn-Bendit spunea in plenul Parlamentului European: „Mai rar am vazut o dezbatere mai ipocrita ca cea de azi. Comisia spune ca justitia nu este independenta, dar ca situatia se va rezolva in viitor? Daca ar fi vorba de Turcia, cu totii ati striga nu”, i-a apostrofat europarlamentarul german pe colegii sai.

Intrebat cum vede situatia din prezent, Cohn-Bendit a spus ca nu este mandru ca a avut dreptate. „Un stat democratic este unul care combate coruptia. Iar asta este o problema foarte mare in Bulgaria si Romania”, considera europarlamentarul german.

Constient ca tema anticoruptie n-a fost deloc abordata in campania electorala si ca un guvern de mare coalitie nu va fi foarte dornic sa faca progrese in acest domeniu, Cohn-Bendit a spus ca „in discutiile cu noul guvern, UE ar trebui sa ceara infiintarea unui organism complet independent de guvern si de partide care sa combata coruptia”.

Europarlamentarul a adaugat ca se asteapta la dezbateri si propuneri noi in 2009 referitoare la problema coruptiei din cele doua tari.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *