Ministerul Mediului a semnat protocoale de colaborare cu Asociaţiile Colective Ecotic, Recolamp, Environ şi SNRB

Ministrul Rovana Plumb,

Ministerul Mediului a semnat protocoale de colaborare cu Asociatiile Colective Ecotic, Recolamp, Environ si SNRB

(Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor), anunta Ministerul Mediului si Padurilor.

Protocoalele au ca scop indeplinirea atributiilor legale care revin, atat Ministerului Mediului si Padurilor, cat si asociatiilor colective autorizate pentru preluarea responsabilitatii producatorilor de echipamente electrice si electronice, in domeniul gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) si in domeniul gestionarii deseurilor de baterii si acumulatori (DBA).

Incheierea acestor protocoale de colaborare reprezinta un argument in favoarea sustinerii pe care ministrul Rovana Plumb o acorda demersurilor comune ale autoritatilor de mediu si ale asociatiilor colective implicate efectiv in colectarea deseurilor, demersuri care vor contribui la atingerea obiectivelor pentru gestionarea DEEE si DBA. Ministerul Mediului si Padurilor sprijina eforturile si campaniile de informare derulate de Asociatiile Colective in vederea cresterii gradului de constientizare a populatiei si a mediului de afaceri si institutional cu privire la colectarea selectiva a DEEE si DBA.

Asociatiile colective asigura resursele financiare necesare initierii periodice de proiecte, campanii si activitati de informare a populatiei si a mediului de afaceri si institutional cu privire la stimularea colectarii DEEE si DBA, asigura organizarea si derularea proiectelor si campaniilor de informare, realizeaza si pun la dispozitia publicului si a mediului de afaceri materiale informative cu privire la gestionarea acestor tipuri de deseuri.

Astfel, in baza protocoalelor semnate de MMP si Asociatiile Colective Ecotic, Recolamp, in perioada septembrie – noiembrie 2012 se va organiza, pe intreg teritoriul Romaniei, o campanie de informare si colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv becuri economice si tuburi fluorescente, intitulata „Ziua Verde in organizatia ta”.

In perioada campaniei, institutiile de stat sau companiile private vor beneficia de ridicarea gratuita, de la sediile lor, a deseurilor de echipamente electrice si electronice (cantitate minima pentru o ridicare – 100 kg), inclusiv a surselor de lumina (cantitate minima pentru o ridicare – 20 kg).
Ca urmare a protocolului semnat cu Asociatia Environ se va derula o campanie la nivel national intitulata ”Baterel si Lumea Non-E”, care se adreseaza elevilor din ciclurile primar, gimnazial si liceal, dar si cadrelor didactice. Proiectul are ca scop realizarea unei retele nationale de colectare si reciclare selectiva (in special a DEEE si a bateriilor si acumulatorilor uzati) prin intermediul concursurilor deseuri si al unor proiecte de colectare selectiva.

In timpul campaniei, in unitatile scolare va fi distribuit material didactic auxiliar sub forma unui „Ghid de colectare selectiva cu modele practice – Lumea NON-E” – structurat pe teme care vizeaza ecologia, efectele nocive ale deseurilor asupra mediului, colectarea si reciclarea a 10 tipuri de deseuri: hartie, PET, sticla (alba si colorata), textile, anvelope, metale feroase si neferoase, DEEE, baterii, materiale de constructii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here