Colapsul global e pe cale sa se implineasca

Colapsul global e pe cale s? se împlineasc?
Colapsul global e pe cale sa se implineasca
Colapsul global e pe cale sa se implineasca

Pe 19 august, populatia de pe intreg Pamantul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera in tot anul 2014, potrivit raportului furnizat de Global Footprint Network. Acest raport confirma un studiu ingrijorator al cercetatorilor de la Universitatea din Melbourne, conform caruia omenirea se indreapta spre un colaps global, cauzat de cresterea populatiei si, implicit, a productiei industriale si a poluarii.

Analiza Global Footprint Network arata ca omenirea foloseste mai mult decat poate natura sa ofere intr-un an. Prin urmare, incepand cu 19 august, consumam „pe datorie” bunurile de care avem nevoie pentru a supravietui.

O explicatie a acestui fenomen o constituie cresterea demografica si economica la nivel global, care a dus la o suprasolicitare ecologica.

Astfel, conform datelor Global Footprint Network, 86% din populatia lumii traieste in tari care solicita mai mult de la natura decat propriile lor ecosisteme pot reproduce si ar fi nevoie de 1,5 planete Pamant pentru a produce resursele necesare amprentei actuale a omenirii.

Concluziile raportului sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in 2000, ziua in care Pamantul a epuizat toate resursele a fost 1 octombrie, ceea ce arata ca gradul de suprasolicitare ecologica este in continua crestere.

Dezastrul, prezis inca din 1972

Informatiile prezentate mai sus vin in sprijinul unei cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Melbourne, referitoare la un posibil colaps global, bazate pe un scenariu apocaliptic descris intr-o carte publicata in 1972.

In acel an, o echipa de savanti de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a realizat o analiza avansata urmarind industrializarea, cresterea populatiei, utilizarea resurselor si poluarea. Modeland aceste date, ei au creat o sumedenie de scenarii, luand in calcul si modul in care umanitatea si-ar putea gestiona problemele de mediu. In cazul in care omenirea ignora aceste probleme, scenariul cel mai negru arata ca, pana in 2070, vom ajunge la o prabusire a economiei, mediului si populatiei.

Cartea, numita „Limits to Growth” (n.r. – Limitele cresterii), a fost indelung criticata si vazuta drept o fantezie post-apocaliptica. Cercetarea australiana a reabilitat-o insa, oamenii de stiinta din Melbourne descoperind ca scenariul negativ descris in carte pare sa devina o realitate.

Adunand date de la ONU, UNESCO, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, si Anuarul Statistic al Organizatiei Natiunilor Unite, savantii au ajuns la concluzia ca, intr-adevar, resursele sunt utilizate int-un ritm ametitor, poluarea, productia industriala si alimentele pe cap de locuitor sunt in crestere exponentiala, iar populatia se afla in expansiune rapida.

Scenariu apocaliptic pentru viitorul planetei

Potrivit volumului citat, pentru a alimenta cresterea continua a productiei industriale trebuie sa fie mereu o crestere de utilizare a resurselor. Dar resursele devin mai scump de obtinut pe masura ce sunt utilizate. Cum din ce in ce mai mult capital merge spre extragerea resurselor, productia industriala pe cap de locuitor incepe sa scada, in scenariul din carte, in preajma anului 2015.

In timp ce poluarea urca si aportul industrial in agricultura se prabuseste, productia de alimente pe cap de locuitor scade. Serviciile de sanatate si educatie sunt reduse, si aceasta duce la o crestere a ratei de deces, incepand, aproximativ, cu anul 2020. Populatia globala incepe sa scada in jurul anului 2030, cu circa o jumatate de miliard de oameni pe deceniu. Conditiile de viata vor scadea la niveluri similare la inceputul anilor 1900.

In esenta, lipsa resurselor este cea care aduce colapsul global. Cu toate acestea, studiul mentioneaza ca factor pentru colaps cresterea poluarii, inclusiv schimbarile climatice. Cartea a avertizat ca emisiile de dioxid de carbon ar putea avea un „efect climatologic” prin „incalzirea atmosferei”.

Primele etape ale declinului ar putea sa fi inceput deja, sustin cercetatorii din Melbourne. Criza financiara globala din 2007-2008 si starea generala de rau economic in curs de desfasurare ar putea fi vestitori ai colapsului, din cauza constrangerilor legate de resurse. Urmarirea de bunastare materiala a contribuit la niveluri nesustenabile ale datoriei, cu preturi dintr-o data mai mari pentru alimente si petrol.

De altfel, problema petrolului este critica, mai multi cercetatori independenti concluzionand ca productia conventionala de petrol si-a atins maximul. Unii vad noi surse de combustibili fosili, cum ar fi uleiuri din sisturi bituminoase, nisipuri bituminoase si gaz de carbune drept salvatori in aceasta situatie, dar problema este cat de repede se pot extrage aceste resurse, pentru cat timp, si la ce pret. In cazul in care necesita prea mult capital pentru extragere, colapsul ar fi pe scara larga.

Desi savantii australieni au precizat ca cercetarea lor nu indica faptul ca prabusirea economiei mondiale, a mediului si a populatiei este o certitudine si ca nici nu pot spune cu siguranta ca viitorul se va desfasura exact cum cercetatorii americani au prezis inca din 1972, descoperirile lor ar trebui sa fie un semnal de alarma. Pare putin probabil ca aceasta goana poate continua necontrolat pana la 2100, fara a provoca efecte negative grave – si aceste efecte ar putea veni mult mai repede decat credem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *