Firmele de colectare din Baia Mare s-au reprofilat pe hartie si carton in lipsa de fier vechi

Firmele de colectare din Baia Mare s-au reprofilat pe hartie si carton in lipsa de fier vechi

Sute de tone de hartie si carton sunt reciclate luna de luna in Baia Mare, cantitatea colectata de la cetateni si firme fiind in crestere in ultima perioada. Volumul tot mai mare de maculatura adunat de firmele de profil din municipiu tine nu doar de intereseul oamenilor pentru protectia mediului, ci si de faptul ca fierul vechi se gaseste tot mai greu, rezervele din minele si uzinele dezafectate fiind aproape epuizate. In conditiile date, centrele de colectare s-au reorientat ca sa poata rezista pe piata.

Lipsa fierului vechi, conditiile economice si abia la urma intentia de a proteja mediul sunt motivele care au dus la cresterea volumului de hartie si carton reciclate in Baia Mare. La unul dintre centrele locale se strang lunar aproape 300 de tone de maculatura, care sunt procesate si livrate mai departe catre firme din tara sau strainatate.

“In conditiile in care feroasele si neferoasele merg din ce in ce mai slab, ne-am reprofilat pe hartie, maculatura, carton. Cautam sa gasim si alte forme de a ne continua activitatea si de a contribui cu limitele, pe care le avem, la curatenia mediului”, a declarat Augustin Ilut, sef Sectie Metal in cadrul Remat.

Daca in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana nivelul de refolosire a hartiei si cartonului variaza intre 28% si 53%, in Romania se fac doar actiuni timide in ce priveste recuperarea acestui tip de materiale. De exemplu, Baia Mare este mult in urma altor orase din Europa, unde procentul de hartie reciclata depaseste 50% din totalul hartiei utilizate. Totusi, o schimbare de mentalitate a inceput sa se contureze.

”Sunt multi care mi-au venit cu cate 10-20 kilograme de ziare, in ideea ca nu o sa le arunce la tomberon sau sa le dea foc, si ca aducandu-le la noi o sa salveze probabil un copac”, a mai spus Augustin Ilut.

Pretul de achizitie a unui kilogram de hartie variaza intre 0,18 – 0,38 lei, in functie de cantitatea adusa. Romania va trebui sa faca eforturi pentru a creste volumul deseurilor reciclate, deoarece pana in 2020 Uniunea Europeana ne impune sa refolosim 50% din deseurile menajere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *